​Lakše ozlijeđeno dvoje pješaka – oprezno u prometu!

Slika 2023/pje%C5%A1a%C4%8Dki1.jpg

Vozači budite iznimno oprezni u gradskoj vožnji, a pješaci uvijek koristite obilježen pješački prijelaz

FOTO: Ilustracija

Jučer ujutro na području Rijeke dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima je lakše ozlijeđeno dvoje pješaka.

Na Škurinjama u Rijeci oko 7,30 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je ozlijeđena 25-godišnja hrvatska državljanka. Nesreća se dogodila kada je 29-godišnji vozač upravljajući teretnim vozilom riječkih registracijskih oznaka ne držeći potreban razmak između svog i osobnog vozila ispred sebe udario u zadnji dio navedenog vozila. U trenutku udara, osobno vozilo je bilo zaustavljeno radi propuštanja pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu te je udarilo zid s desne strane kolnika. Na navedenom pješačkom prijelazu kretala se 25-godišnja pješakinja koja je izbjegavajući udar pala na kolnik. Pješakinji je pružena liječnička pomoć u KBC Rijeka gdje su joj konstatirane lakše tjelesne ozljede.

Liječnička pomoć pružena i lakše ozlijeđenom 68-godišnjaku kojeg je jučer na području Kastva, oko 9 sati, dok je prelazio cestu na obilježenom pješačkom prijelazu udarilo osobno vozilo riječkih registracijskih oznaka kojim je upravljala 46-godišnja vozačica.
 
Kako bi se smanjile mogućnosti izazivanja prometnih nesreća, kao i veće sigurnosti pješaka u prometu, pješacima i vozačima savjetujemo sljedeće:
 
Savjeti pješacima
 
- pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze,
- cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,
- ne krećite se i ne zadržavajte na kolniku,
- krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,
- na cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika,
- na cesti izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika,
- kolnik prelazite pažljivo i najkraćim putem, i to nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način,
- noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom
 
Savjeti vozačima
 
-pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da na vrijeme možete zaustaviti svoje vozilo kako bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,
-zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i onda kada tek stupaju na kolnik,
-ne parkirajte svoje vozilo na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od pet metara od tog prijelaza.
 
 

Stranica