Kriminalitet droga: Operativna akcija „PARTNER“

Slika Droga/drkop-mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Danas je u Policijskoj upravi Koper u Sloveniji održana izvanredna konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati složenog, višemjesečnog kriminalističkog istraživanja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Kriminalističko istraživanje zajednički su proveli policijski službenici iz Republike Hrvatske i Republike Slovenije u koordinaciji s Upravama kriminalističkih policija Ministarstava unutarnjih poslova  i nadležnim državnim odvjetništvima Republike Hrvatske i Republike Slovenije.

Konferenciji za novinare prisustvovali su sa slovenske strane Marjan Fank, pomoćnik direktora Uprave kriminalističke policije Generalne policijske uprave i Dean Jurič, vođa Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Koper, a s hrvatske strane Željko Kruneš, načelnik Sektora kriminalističke policije i Tomislav Kristić, načelnika Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske.

Policijski službenici su otkrili osobe koje se bave prodajom droge heroin i kokain u Sloveniji, kao i dopremanjem tih droga na područje Policijske uprave primorsko-goranske. Poduzete su mjere i radnje radi zajedničkog kriminalističkog istraživanja koje je vođeno pod kodnim imenom „Partner“. Droga je u Hrvatsku dopremana osobnim automobilima iz Pivke u Sloveniji, najčešće preko graničnog prijelaza Jelšane-Rupa. Hrvatski državljani s područja Primorsko-goranske županije odlazili su u Pivku ili su im drogu na područje Primorsko-goranske županije dopremali državljani Slovenije.

U Republici Sloveniji do sada su kazneno prijavljene 33 osobe od kojih je jedna policijski službenik, a prijavljeni su za 57 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. U Hrvatskoj je kriminalističkim istraživanjem bilo obuhvaćeno 14 osoba od kojih su do sada 4 prijavljene za ukupno 14 kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Tijekom trajanja akcije, od travnja do 30. listopada 2012. godine, u Hrvatskoj i Sloveniji pronađeno je i zaplijenjeno oko 1 600 g heroina i oko 200 g kokaina.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a valja istaknuti kako je zajedničkim, sustavnim radom hrvatskih i slovenskih policijskih službenika razbijen lanac kojim je heroin stizao do većeg broja konzumenata s područja Primorsko-goranske županije.

Marjan Fank je istaknuo da je spomenuto kriminalističko istraživanje plod višemjesečne suradnje policija Slovenije i Hrvatske, a da je akcija odrađena na visokom nivou profesionalnosti dokaz je i činjenica da je među uhićenima i policijski službenik koji je pomagao počiniteljima u prebacivanju droge od Ljubljane do Hrvatske.

Dean Jurič naveo je kako se slovenska policija spremno odazvala pozivu hrvatske policije u realizaciji razbijanja krijumčarskog lanca, te je naveo detalje oko broja uhićenih osoba, napomenuvši kako ti podaci nisu konačni jer istraga još traje.

Željko Kruneš se zahvalio slovenskim kolegama iz Ljubljane i Kopra. Pojasnio je kako sam naziv operativne akcije dobro opisuje izvrsnu suradnji dviju policija, u koordinaciji državnih odvjetništava.

Tomislav Kristić je iznio detalje o samoj akciji prekidanja lanca droge na ulazu u Hrvatsku. Naveo je kako je u početku zajedničke akcije bilo problema za koje se kasnije otkrilo da proizlaze iz činjenice da je kriminalna skupina imala policajca pomagača.



Stranica