Krijumčario migrante i bježao policiji

Slika /2021/Policajac%20i%20vozilo.jpg

U bijegu počinio prisilu prema službenoj osobi i više prometnih prekršaja 

FOTO: Ilustracija

Policijski  službenici I. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko  istraživanje nad dvojicom srpskih državljana, starosti  27 i 30 godina,  zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog  ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi  članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, ali i prisile prema službenoj osobi.
 
Riječ je o  27-godišnjaku kojega je policija zatekla 28. ožujka, oko 8.20 sati na  autocesti A6 kod Čavli, gdje se kretao teretnim vozilom marke  Mercedes Sprinter zagrebačkih registracijskih oznaka, u smjeru Rijeke. Policijski  su ga službenici pokušali zaustaviti zvučnim i svjetlosnim  signalima,  međutim, oglušio se na njihove naredbe i nastavio se kretati  prema  naplatnoj postaji Grobnik gdje je, bez da se zaustavio, probio  rampu te  nastavio vožnju velikom brzinom. Pri tome je počinio više  prometnih  prekršaja prelazeći s vozilom iz trake u traku te blokirajući  službena  policijska vozila koja su ga pratila i pokušala zaustaviti.

 
Dolaskom u Osječku  ulicu u Rijeci, u namjeri sprječavanja prolaska  službenog vozila ispred  njega, odnosno u namjeri sprječavanja službene  osobe u obavljanju  službene radnje, prednjim je dijelom svog vozila  udario u prednji dio  službenog vozila kojim je upravljao policijski  službenik te nastavio  vožnju u suprotnom smjeru. U jednom trenutku je,  kod trgovačkog objekta  na kbr. 71, napustio vozilo i nastavio bježati,  no vrlo brzo su ga policijski službenici sustigli i uhitili.

 
U teretnom vozilu se nalazilo 16 stranih državljana (prema njihovim  izjavama radi se o  državljanima Afganistana, Iraka, Pakistana i Turske)  koji su na, za  sada, neutvrđen način nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske s namjerom nezakonitog prelaska državne granice RH prema drugim zemljama Europske unije.

Kriminalističkim  istraživanjem je utvrđeno da je 27-godišnjak spomenuti prijevoz dogovorio s  30-godišnjakom koji se kao prethodnica u osobnom vozilu  kretao ispred  teretnog vozila te se prilikom nadzora u prometu 28. ožujka uspio udaljiti, ali je naknadno pronađen i uhićen.    

 
Zbog osnovane  sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog  ulaženja, kretanja i  boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi  članici Europske unije ili  potpisnici Šengenskog sporazuma, obojica  osumnjičenika su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu te predani pritvorskom  nadzorniku. Osumnjičeni  27-godišnjak je kazneno prijavljen i za prisilu prema  službenoj osobi, a i prekršajno je sankcioniran u skladu sa Zakonom o  sigurnosti prometa  na cestama.

Četiri strana državljana su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu koja je zaprimljena, dok je prema ostalima pokrenut postupak povratka sukladno Zakonu o strancima. 
 
 
 
 
 
 

Stranica