​Korištenje zimske opreme na vozilima obvezno od 15. studenog do 15. travnja

Slika 2022/Zimski%20uvjeti20.jpg

Zbog postizanja povoljnijih uvjeta u prometu, podsjećamo i upozoravamo sve vozače i sudionike u prometu na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Od danas, 15. studenoga zimska oprema obvezna je za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje na cestama (osim za vozila Oružanih snaga RH), na sljedećim dionicama u Primorsko-goranskoj županiji : A6 Čvor Bosiljevo 2 (A1) - Delnice - Rijeka (čvor Orehovica, A7) D3 Karlovac - Rijeka (D8) - tzv. stara cesta za Karlovac.
Navedena obveza zimske opreme na ovim dionicama na snazi ​​je do 15. travnja sljedeće godine, a propisana je Odlukom o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (»Narodne novine«, br. 145/13).
Zbog postizanja povoljnijih uvjeta u prometu, podsjećamo i upozoravamo sve vozače i sudionike u prometu na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama .
 
ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA
 
Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s prikolicom. Vozač motornog vozila dužan je prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
Vožnja u takvim uvjetima je otežana pa se vozačima savjetuje dodatni oprez u vožnji jer se tada povećava opasnost od nezgoda.
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna  kaznit će se za prekršaj  pravna ili fizička osoba obrtnik ako u cestovnom prometu naredi ili dopusti korištenje vozila koje nema propisanu zimsku opremu ili teretnog vozila s prikolicom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno navedenim odredbama.
 
ZIMSKA OPREMA
 
Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u  cestovnom prometu propisano je da zimska oprema  motornih vozila  kategorije M i N najveće dopuštene mase do 3,5 tone uključuje zimske gume (M+S)  na svim kotačima  ili ljetne gume sa minimalna dubina profila od 4 mm i s lancima za snijeg montiranim na pogonskim kotačima.
Ispod zimske opreme motorna vozila  kategorije M i N najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone označavaju lance ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a navedena vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M + S) na pogonskim kotačima.
Gume na istoj osovini vozila moraju biti identične po obliku gaznoga sloja, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukcije (radijalno/dijagonalno itd.) i marki/tipu.
 
Kategorija M : osobni automobili i autobusi, motorna vozila za prijevoz osoba s najmanje četiri kotača
 
Kategorija N: kamioni, motorna vozila za prijevoz robe s najmanje četiri kotača
 
Zimske gume označene su sljedećim simbolima: M + S, MS ili M&S
 
VOŽNJA S KRATKIM SVJETLIMA

Na motornim vozilima dnevna ili kratka svjetla moraju biti uključena tijekom dana od 1. studenog do 31. ožujka. U protivnom će za ovaj prekršaj vozač biti kažnjen novčanom kaznom od 300,00 kuna.
 
SAVJET VOZAČIMA I DRUGIM SUDIONICIMA U PROMETU

prije putovanja na vrijeme se informirajte o vremenu i stanju na cestama,
obavezno očistite vozilo od snijega i leda na svim prozorima (prljavi i zaleđeni prozori povećavaju "mrtve točke"),
provjeriti ispravnost svjetala i drugih signala, stanje akumulatora, vanjskih i unutarnjih retrovizora (retrovizora), guma i opreme vozila, promijeniti istrošene metlice brisača, napuniti rezervoar gorivom do kraja i izbjegavati vožnju u rezervi,
provjerite jesu li lanci za snijeg proizvedeni prema dimenzijama (dimenzijama) guma - prije polaska pokušajte barem jednom postaviti lance za snijeg na svoje vozilo,
prilagoditi brzinu vozila uvjetima na cesti i uvjetima vidljivosti,
poštivati ​​ograničenje brzine (zakonito ili ono postavljeno dinamičnom prometnom signalizacijom),
kada vozite u kolonama, povećajte razmak između sebe i vozila ispred vas, imajući na umu duži zaustavni put,
izbjegavati naglo kočenje, nagla okretanja upravljača i pretjecanja,
pri temperaturama ispod nule stupnjeva na pojedinim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci) dolazi do „ledene zasjede“, pa na tim mjestima budite još oprezniji,
u slučaju prometne nesreće odmah osigurati mjesto događaja radi otklanjanja novih opasnosti i odmah pozvati policiju na broj 192! 

Oprema je obvezna u zimskim uvjetima na prometnicama, odnosno kad je kolnik prekriven snijegom ili kad je na kolniku poledica 
 

Stranica