Kazneno prijavljen za djela iz gospodarskog kriminaliteta

Slika /novac1.jpg

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta, policija je protiv osumnjičenog 50-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu.

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz gospodarskog kriminaliteta.
Sumnjiči se da je kao vlasnik i odgovorna osoba riječke tvrtke, s ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist, u razdoblju od početka 2016. do kraja 2018. godine, povrijedio dužnost zaštite imovinskih interesa društva kojeg zastupa zadržavši ukupno ostvareni gotovinski promet od prodaje robe u iznosu više od 590.000,00 kuna. Trošenje navedenog novčanog iznosa nije opravdao niti knjigovodstvenom, a ni poslovnom dokumentacijom čime je počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.
Osim toga, sumnjiči se i za počinjenje još drugih kaznenih djela i to prouzročenje stečaja, zatim povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje te ovjeravanje neistinitog sadržaja. Ova djela počinio je tijekom 2018. godine gdje je u vrijeme neprekidne blokade žiro-računa predmetne tvrtke izvršio prodaju njezine imovine u vrijednosti od oko 55.000,00 kuna drugoj tvrtki u kojoj je također odgovorna osoba, a koju nije platio niti djelomično, već je za imovinu prodanu zaključio štetni ugovor za prvu tvrtku umanjivši pritom imovinu društva.
Povrh toga u zakonski predviđenom roku nije podnio ni nadležnom sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad predmetnom tvrtkom iz Rijeke, a što je bio dužan učiniti prema zakonskim odredbama kao odgovorna osoba tvrtke, budući da su poslovni računi bili u neprekidnoj blokadi u travnju 2018. godine. K tome je i doveo u zabludu službenu osobu nadležnog suda priloživši lažnu izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugovanja te tvrtke.
Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, policija je protiv osumnjičenog 50-godišnjaka podnijela kaznenu prijavu mjerodavnom državnom odvjetništvu.
 

Stranica