Ka većoj sigurnosti u privatnom smještaju

Slika predavanja seminari/KF/kf-mala.jpg

FOTO: TZ Kvarner

Jučer je u Opatiji u Hotelu „Milenij“ održana 4. edukativna radionica „Kvarner Family 2012“  kojoj su prisustvovali vlasnici ugostiteljskih objekata za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu s područja Liburnije.

Organizator radionice je Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama te drugim relevantnim subjektima u turizmu  s područja Primorsko-goranske županije. Jedan od stalnih suradnika je i Policijska uprava primorsko-goranska koja se aktivno uključila u realizaciju ovih radionica.  Ovo je ujedno i nastavak kontinuirano dobre suradnje  između Turističke zajednice Kvarnera i Policijske uprave.

Policijski službenik iz Odjela za javni red Policijske uprave primorsko-goranske, Kristijan Jokić sudjeluje u radionicama s predavanjem Unapređenje stanja sigurnosti u turizmu kroz poduzimanje mjera samozaštite. Cilj je podizanje razine stanja sigurnosti stranih i domaćih gostiju upravo poduzimanjem odgovarajućih mjera samozaštite. Dosadašnja iskustva ukazuju na činjenicu da se privatni iznajmljivači pojavljuju kao najrizičnija skupina pružatelja usluga u turizmu te se stoga nastoji ukazati na nužnost poduzimanja mjera samozaštite. Iako ovo iziskuje i određena ulaganja u tehničku zaštitu (npr. protuprovalna vrata, video nadzor, alarmni sustav, sef u apartmanu i slično), na ovaj način privatni iznajmljivači aktivno participiraju u podizanju stanja sigurnosti čineći tako svoje objekte sigurnijima kako za sebe tako i za svoje goste. U svom predavanju Kristijan Jokić daje niz savjeta upozorenja i preporuka privatnim iznajmljivačima te ih upućuje na potrebu da i svoje goste upoznaju s osnovnim elementima samozaštite. Tako su sudionici radionica upućeni na prednosti stvaranja dobrosusjedskih odnosa („Dobar susjed, siguran stan“), stalne prisutnosti vlasnika-iznajmljivača, zaključavanja vrata, ne ostavljanja stvari na vidnom mjestu…  jer sve navedeno uz još druge mjere samozaštite će objekt učiniti sigurnijim, a samim time i prepoznatljivim i konkurentnijim na tržištu. Sudionici su isto tako upoznati i sa stanjem sigurnosti području Policijske uprave primorsko-goranske u usporedbi s drugim stranim turističkim destinacijama pri čemu je istaknuta važnost sigurnosti u turizmu te uz policiju i uloga svih ostalih subjekata.

Uz navedeno predavanje privatni iznajmljivači se na radionicama upoznaju i s projektom „Kvarner Family“, upravljanjem destinacijom, uređenjem smještaja, prijemom i prehranom gostiju, internet marketingom i digitalnom tehnologijom, a predavači su stručnjaci iz svakog od navedenih područja. U završnom dijelu organiziran je Sajam obrtnika s područja Primorsko-goranske županije na kojem, između ostalog, iznajmljivači mogu razgledati opremu i uređaje za tehničku zaštitu.

Edukacija privatnih iznajmljivača započela je u siječnju te su do sada održane četiri radionice i to u Rijeci, Crikvenici, Malinskoj i Opatiji. Do kraja svibnja planirano je održavanje radionica u Rabu, Cresu, Malom Lošinju i Delnicama. Radionicama je do sada prisustvovalo oko 550 privatnih iznajmljivača, a svi sudionici su pokazali iznimno zanimanje i prihvaćanje ovakvog oblika edukacije.

Na području Primorsko-goranske županije registrirano je oko 11 500 privatnih iznajmljivača, od kojih 170 ima oznaku „Kvarner Family“

Inače, „Kvarner Family“ je pilot projekt jedinstven u Republici Hrvatskoj s ciljem brendiranja apartmana i kuća za odmor privatnih iznajmljivača smještaja na Kvarneru. Projekt je pokrenula Primorsko-goranska županija, a provodi ga Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama.

 

 



Stranica