​Još jedan lažni vojnik internet prijevarom oštetio žensku osobu, oprez!

Slika /2022/tipkovnica.jpg

Podsjećamo građane da ne prihvaćaju virtualnu komunikaciju s osobama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a osobito ako vas te osobe traže da im uplatite novac iz bilo kojeg razloga

FOTO: Ilustracija
 
U tijeku je kriminalističko istraživanje koje provode policijski službenici I. policijske postaje Rijeka po prijavi 59-godišnje hrvatske državljanke za počinjenje kaznenog djela prijevare.

Riječ je o internet prijevari kojom je spomenuta 59-godišnjakinja materijalno oštećena za više od 15 tisuća kuna. Naime, ona je tijekom prošlog mjeseca travnja putem jedne od društvenih mreža ostvarila virtualni kontakt s muškom osobom koja joj se predstavila kao vojnik u Siriji, a potom je na njegovu zamolbu/nagovor u dva navrata uplatila mu novac za preuzimanje navodnih paketa u Zagrebu u kojima je novac vrijednosti oko milijun dolara i koje će podijeliti kada on dođe u Hrvatsku!!! . Kada je „vojnik“ tražio i dodatne uplate puno veće vrijednosti, Riječanka je posumnjala u prijevaru i događaj prijavila policiji.
 
Budući da se vrlo često javljaju policiji oštećene osobe tzv. romantičnom prijevarom upozoravamo građane, osobito žene, da budu oprezne pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist te se služe raznim načinima obmane, pružaju lažnu pažnju i sl.
Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise.
 
Podsjećamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Zapamtite, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!

Stranica