Iz rada pomorske policije – nedozvoljna glisiranja, izlov periske

Slika /pomorska%20na%20brodu%20mala%202.jpg

Pozivamo nautičare, kupače i ronioce  da se radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba, odgovorno ponašaju i pridržavaju propisa

FOTO: Ilustracija

Od petka, 14. kolovoza posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježile su 29 prekršaja nedozvoljenog glisiranja. U nedozvoljenom glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale zatečeno je deset državljana Njemačke, osam državljana Slovenije, pet državljana Italije, tri državljana Mađarske, dva državljana Austrije i državljanin Slovačke. Spomenuti su zatečeni u akvatoriju Lošinja, Cresa, Krka, Raba te u moru ispred Kraljevice.
Zbog počinjenja prekršaja iz domene Pomorskog zakonika svima koji su nedozvoljeno glisirali izrečene su novčane kazne.
Također, policijski službenici pomorske policije su proveli kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjim hrvatskim državljaninom radi izlova periske, školjke koja se nalazi na popisu strogo zaštićenih vrsta morskih organizama. Od 38-godišnjaka je oduzeta periska izlovljena na području otoka Krka te je radi počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, protiv njega je podnijet optužni prijedlog.  
Pomorska policija će i nadalje pojačano nadzirati sigurnost prometa na moru te pozivamo nautičare da se radi svoje osobne i sigurnosti drugih osoba pridržavaju propisa kojima je reguliran promet na moru. Isto tako, pozivamo i kupače da paze na svoju sigurnost, plivaju do mjesta koja su označena plutačama, odnosno ne plivaju na udaljenosti većoj od sto metara od obale. Podsjećamo i ronioce na obvezu propisnog označavanja mjesta na kojem rone.
 

Stranica