I policija sudjeluje u obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja

  • Slika /2021/TCU-DT-O%C5%A0NT-1.10..jpg
  • Slika
  • Slika

O važnosti kontinuiranog učenja potrebno je osvijestiti mlade naraštaje kojima je u današnje digitalno doba proces učenja usmjeren i dostupan putem interneta. U tom procesu nerijetko se mogu susresti i s različitim opasnostima „virtualnog svijeta“ o kojima se govorilo na predavanju što su ga organizirali policijski službenici Odjela prevencije

FOTO: PU primorsko-goranska
 
U sklopu obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja, koji se održava od 27. rujna do 3. listopada 2021., policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske su u suradnji s djelatnicima Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Rijeci pripremili edukativno predavanje, a kako bi pridonijeli nacionalnoj kampanji o potrebi cjeloživotnog učenja i sustavnog obrazovanja.
O važnosti kontinuiranog učenja potrebno je osvijestiti mlade naraštaje kojima je u današnje digitalno doba proces učenja usmjeren i dostupan putem interneta. U tom procesu nerijetko se mogu susresti i s različitim opasnostima „virtualnog svijeta“ koje je na jučerašnjem predavanju za učenike 7. razreda predstavio policijski službenik Dario Tonković .
 
Predavanjem „ Elektronički kriminalitet“ Tonković je učenike upoznao s pojmom nasilja i načinima na koje se ono može manifestirati putem interneta, a koje može ostavliti dugotrajne posljedice na njihov psihički razvoj u odrastanju (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva i sl.).  Posebno je upozorio učenike na neke opasnosti od korištenja društvenih mreža - prosljeđivanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka vršnjacima, kao i na druge sadržaje na internetu putem kojih mogu stupiti u neprimjerenu ili za njih štetnu komunikaciju. Osobito je pri tome ukazao na sadržaje koji dovode do počinjenja kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, a kojima bi mogli biti oštećeni.  S tim u vezi je učenike upoznao i s preventivnim načinima zaustavljanja i sprječavanja negativnih ponašanja u virtualnom svijetu, te naglasio da takvi postupci i ponašanja nisu samo štetna za pojedinca i društvo već podliježu sankcijama koje su i zakonski regulirane. Učenici su pored toga saznali kako postupiti u slučaju susretanja s nekim od navedenih oblika počinjenja kažnjivih radnji, te im je predstavljena i aplikacija Red button.

Riječ je o aplikaciji kojom se neprimjeren sadržaj na internetu može prijaviti na jednostavan i anoniman način. Ova aplikacija namijenjena je svim građanima, a posebno je prilagođena djeci i omogućava prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu koji se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Web aplikacija Red Button objavljena je na internet stranici MUP-a na adresi https://redbutton.mup.hr/
 
Inače, Tjedan cjeloživotnog učenja UNESCO-ova je inicijativa pokrenuta 1999. godine, a ove se godine obilježava po 15. put u brojnim zemljama na svim kontinentima i s istim ciljevima: senzibilizirati javnost za izgradnju pozitivnog ozračja o važnosti i potrebi cjeloživotnog učenja te potaknuti osobnu motivaciju pojedinca za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja. Primjeri pojedinaca koji su učenjem i zahvaljujući vlastitoj odlučnosti i ustrajnosti uspjeli ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima, nerijetko pritom savladavajući prepreke, iznimno su poticajni i svima ostalima da krenu istim putem – putem učenja i obrazovanja.

Stranica