​Građani, oprezno pri kupnji na internetu!

Slika /A%20Nove%20Fotke/tipkovnica.jpg

Kupnjom putem interneta, 57-godišnjak je nepoznatoj osobi poslao broj bankovne kartice s PIN-om te je potom oštećen za oko 52 000 kuna

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske postaje Opatija provode kriminalističko istraživanje zbog počinjenja kaznenog djela računalna prijevara na štetu 57-godišnjeg hrvatskog državljanina. Prema dosad utvrđenom,  57-godišnjak je 19. travnja na jednoj od društvenih mreža pronašao oglas za povoljnu kupnju alata te kontaktirao s nepoznatim prodavateljem putem poruka. Pri tome je vjerujući nepoznatoj osobi na njezino traženje poslao svoj broj kreditne bankovne kartice s PIN-om.  Istog dana je saznao kako mu je s kartice izvršena transakcija kojom je oštećen za 52 450 kuna.
 
Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.


Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Stranica