Građani, oprezno pri kupnji i prodaji na internetu!

Slika 2021/ipad-tablet-technology-touch.jpg

Vjerujući nepoznatoj osobi,  na njezino traženje putem poveznice koja je na prvi pogled nalikovala na stranicu jedne od ovlaštenih institucija, poslao je svoj broj kreditne bankovne kartice kako bi mu mogla uplatiti novac

FOTO: Ilustracija

Krčka policija jučer je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu 37-godišnjeg slovenskog državljanina. Prema dosad utvrđenom,  37-godišnjak je na internetu oglasio prodaju peći na drva za 2500 kuna te ga je za kupnju kontaktirala nepoznata ženska osoba putem aplikacije za razmjenu poruka. Pri tome je vjerujući nepoznatoj osobi,  na njezino traženje putem poveznice koja je na prvi pogled nalikovala na stranicu jedne od ovlaštenih institucija, poslao svoj broj kreditne bankovne kartice kako bi mu mogla uplatiti novac. Istog dana je saznao kako mu je s kartice obavljena transakcija kojom je oštećen za 4163 kune.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, posebno u ovo blagdansko doba kada uz uobičajenu kupovinu, poklonima želimo razveseliti i svoje najdraže, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Stranica