Građani, ne čuvajte ilegalna eksplozivna sredstva, predajte ih policiji i izbjegnite sankcije!

Slika /AKCIJE/brosura_str_2.png

Akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena je dragovoljna predaja neregistriranog oružja i drugih eksplozivnih sredstava bez prekršajnih ili kaznenih sankcija

FOTO: Ilustracija
  
Ministarstvo unutarnjih poslova više od 15 godina neprekidno provodi preventivno-edukativnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana, a kojom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani Hrvatske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.
 
No, unatoč sustavnoj kampanji i upućenim pozivima, i dalje neki građani ne žele registrirati eksplozivna sredstva već ih protupropisno čuvaju u svojim domovima pa je policija po pronalasku prinuđena ih sankcionirati.
Takav jedan slučaj su jučer evidentirali policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko koji su proveli kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjim hrvatskim državljaninom. Naime, operativnim radom policijski službenici saznali su da osumnjičeni posjeduje neprijavljena eksplozivna sredstva i u njegovom domu pronašli ručnu bombu M-75 s detonatorom i 41 komad streljiva.
Završetkom kriminalističkog istraživanja, 56-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje kaznenog djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

 
Kako ne bi bili sankcionirani, pozivamo i dalje građane da se pridruže akciji „Manje oružja-manje tragedija“ i dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i ostala minsko-eksplozivnih sredstava te svoj dom učine sigurnijim.

Inače, u posljednjih deset dana na području nadležnosti PU primorsko-goranske evidentirane su dvije dragovoljne predaje eksplozivnih sredstava i jedan pronalazak. Dvojica građana s područja Rijeke i Vrbovskog dragovoljno su policiji predali 179 komada različitog streljiva, 50 komada inicijalnih kapisli za lovačko streljivo te 20 grama crnog baruta.
U istom razdoblju na otoku Rabu pronađeno je topovsko streljivo od 75 mm zaostalo iz II. svjetskog rata. Sva eksplozivna sredstva preuzeli su djelatnici protueksplozijske zaštite ove Policijske uprave te će se zbrinuti prema pravilima struke.
 
Detaljne informacije o provedbi akcije „Manje oružja-manje tragedija“ mogu se dobiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 88 92.
 

Stranica