Edukacija sigurne vožnje e-romobila i prevencija vandalizma

  • Slika vijesti/2023/Bolt%20-mala.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Praćenjem situacije u prometu uočeno je da se veliki broj korisnika ne pridržava zakonskih odredbi, a najčešći je prekršaj nekorištenja obavezne zaštitne kacige

FOTO: PU primorsko-goranska

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti danas je na riječkom Korzu provedena edukaciju sigurne vožnje električnim romobilima za građane s osvrtom na problem vandalizma ove vrste osobnih prijevoznih sredstava.

Edukacija je provedena u suradnji Grada Rijeke i tvrtke Bolt, a ovom događanju pridružila se i Policijska uprava primorsko-goranska, iskazavši tako podršku aktivnostima koje imaju za cilj  povećanje sigurnosti građana, kako u prometu tako i radi zaštite njihove imovine.

Na samom početku prisutnima su se obratili Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Ivan Begović, predstavnik tvrtke Bolt i Jure Jurković iz Službe prometne policije ove Policijske uprave.

Policijski službenik Jure Jurković posebno je naglasio prošlogodišnje  izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je definiran način korištenja i uvjeti vožnje osobnih prijevoznih sredstava, između kojih su e-romobili  najčešći.
 
Praćenjem situacije u prometu uočeno je da se veliki broj korisnika ne pridržava zakonskih odredbi, a najčešći je prekršaj nekorištenja obavezne zaštitne kacige. Također, ima i situacija u kojima se na romobilima voze po dvije i više osoba ili se kreću površinom koja nije namijenjena za njihovo kretanje.
 
Istaknuo je i da se e-romobili ostavljaju na odgovarajućim mjestima, na način koji ometa sigurnost i otežava kretanje  drugih sudionika u prometu, posebice pješaka, a što predstavlja potencijalnu opasnost za stradavanje.  
 
Od stupanja na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama i uvođenja kategorije osobnih prijevoznih sredstava, na području ove Policijske uprave evidentirano je oko 300 prekršaja, od kojih oko 200 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige. Počiniteljima prekršaja izrečene su novčane sankcije, a većina kazni je i naplaćena na mjestu prekršaja.

Tijekom današnje edukacije Riječani su na poligonu imali prilike informirati se o sigurnoj vožnji, važnosti nošenja kacige, vještinama sigurnog skretanja i kočenja, održavanju stabilnosti na romobilima, sigurnosnim značajkama e-romobila, opasnostima koje prijete od vandaliziranih e-romobila  i sličnom.

Stranica