​Dan sjećanja na poginule Ivicu Antončića i Bruna Bolanču-pripadnike SJP Rijeka-„Ajkule“

  • Slika /2023/AJKULE-CG%20DRENOVA-SVI-4.9..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ivica Antončić i Bruno Bolanča poginuli su uoči vojne operacije „Medački džep“ u Domovinskom ratu, 4. rujna 1993. na Gospićkom ratištu u Lici

FOTO: PU primorsko-goranska

Na današnji dan prije 30 godina, 4. rujna 1993., uoči vojne operacije „Medački džep“ u Domovinskom ratu, na Gospićkom ratištu u Lici na koti Debela glava, poginuli su Ivica Antončić i Bruno Bolanča- pripadnici riječke specijalne policije „Ajkule“.
 
Ivica Antončić rođen je 11. kolovoza 1971., a Bruno Bolanča 7. siječnja 1973. u Rijeci. Tek stasali mladići kao dragovoljci su se uključili u obranu domovine i kao specijalci u dvije godine Domovinskog rata sudjelovali u mnogim vojnim akcijama.
 
U sjećanje na njihovu hrabrost  i mlade živote koje su utkali u temelje hrvatske države, predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, zajedno s članovima obitelji i predstavnicima „Udruge SJP Ajkule“, odali su im počast.

Tako su iz Sektora za javni red i sigurnost, načelnik Goran Gašpert, zapovjednik JSIP Nenad Krasny i voditelj Alen Perušić, inače njihovi suborci i također sudionici spomenute vojne operacije, s ostalim prisutnima položili su cvijeće i zapalili svijeće na počivalištima poginulih Antončića i Bolanče u Aleji branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova u Rijeci, na groblju u Omišlju na Krku te ispred spomen obilježja Jedinice specijalne policije Ajkula u Bazi SJP-a na Kukuljanovu.
 
"S posebnim pijetetom prisjećamo se naših kolega koji su bili spremni dati svoj život za neovisnu Republiku Hrvatsku, a nas preživjele obvezali su na trajni spomen hrabrosti i doprinosa policijskih službenika u stvaranju povijesti", moglo se čuti danas na mjestima posljednjih počivališta branitelja Antončića i Bolanče.
 
Inače, iz vojno povijesnih zapisa, o toj vojnoj akciji je navedeno sljedeće:
 
„Uz topničku potporu napadnuta je kota Debela glava koju su držali pripadnici SJP “Ajkula”. Radilo se o istaknutoj planinskoj koti na Velebitu, s koje se nadziralo mjesta Divoselo, Čitluk, Počitelj te brojne zaseoke koji su se nalazili u prostoru Medačkog džepa. Pripadnici Srpske vojske Krajine ubili su i masakrirali 22-godišnjeg Antončića i 20-godišnjeg Bolanču te ranili trojicu njihovih kolega. Bio je to jasan znak da neprijatelji nisu odustali od ideje presijecanja Velebita i uspostavljanja granice na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag.
 
General Janko Bobetko, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, u svojoj knjizi “Sve moje bitke” između ostalog je zapisao:

„(…) tko je držao Debelu glavu, držao je i polazne položaje i mogućnost manevara po samom Velebitu. (…) Zadatak specijalne policije bio je da u sastavu organizirane zasjede jakim snagama ovlada Debelom glavom i prati razvoj događanja u izvođenju operacije napada. Kao odgovor na ove napade, hrvatske snage pokrenule su operaciju “Medački džep” u kojoj su odbacile srpske snage iz Divosela, Čitluka i dijela Počitelja.“

 
 
 

Stranica