Dan sigurnijeg interneta – predavanja o cyber kriminalitetu

Slika /A%20Nove%20Fotke/tipkovnica.jpg

Inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta pokrenuta je 2004. godine u okviru Programa za sigurniji  Internet Europske komisije. Tijekom mjeseca veljače poziva se na uključivanje u aktivnosti za stvaranje sigurnijeg i primjerenijeg interneta za djecu i mladež

FOTO: Ilustracija

Proteklog tjedna policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske za učenike riječke Osnovne škole „Zamet“ održali su posljednje u nizu predavanja na temu „Elektronički kriminalitet“ .
Predavanje je održano u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta gdje su učenici imali priliku upoznati se s pojavnim oblicima elektroničkog kriminaliteta i problemom zlouporabe tzv. novih tehnologija. Uz to, upoznati su i sa zakonskom regulativom te načinom postupanja u slučaju susretanja s počinjenjem kaznenih djela i iskorištavanja djece putem interneta (spolno zlostavljanje).
Policijski službenici su učenike posebno upozorili na opasnosti slanja i prosljeđivanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka vršnjacima, tzv. sexting. Riječ je o obliku seksualno rizičnog ponašanja tinejdžera, koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima može dovesti do elektroničkog nasilja i drugih neželjenih ponašanja.
Predavanja na ovu temu održana su tijekom veljače za učenike i roditelje u Osnovnim školama „Čavle“ i „Zamet“ te u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke za  učenike Osnovne škole „Gornja Vežica“.
Ukupno je održano sedam edukativnih predavanja, kojima je prisustvovalo više od 170 učenika i roditelja osnovnih škola.
Podsjećamo, inicijativa obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta pokrenuta je 2004. godine u okviru Programa za sigurniji  Internet Europske komisije. Tijekom mjeseca veljače poziva se na uključivanje u aktivnosti za stvaranje sigurnijeg i primjerenijeg interneta za djecu i mladež u cilju upozoravanja na opasnosti internetskog područja te podsjećanja na načine otklanjanja tih opasnosti.
 

Stranica