Blagdan Velike Gospe – savjeti hodočasnicima i sudionicima u prometu

Slika primgor-policija.jpg

Pozivaju se vozači da tijekom noći i ranojutarnjih sati obrate pozornost na pješake na cestama te voze oprezno i usporeno, a pješaci da poštuju pravila kretanja nogostupom ili uz krajnji rub ceste

FOTO: ilustracija

U utorak, 15. kolovoza slavi se blagdana Velike Gospe  te je pred nama tzv. produženi vikend radi čega se već od danas na  prometnicama očekuje pojačan promet putnika i vozila.

Policijski službenici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske narednih dana će pojačano nadzirati stanje sigurnosti prometa na cestama te poduzimati sve potrebne mjere i radnje radi zaštite sudionika u prometu. 

Vozači se pozivaju na strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa, posebice pridržavanja propisanih ograničenja brzine, potrebe održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred, zabrane kretanja zaustavnom trakom te korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.

Policija također poziva vozače da ne konzumiraju alkoholna pića, koriste sigurnosni pojas i ne koriste mobitel za vrijeme vožnje te da se pridržavaju i svih drugih propisa bitnih za  ukupnu sigurnost prometa.

Na području ove Policijske uprave brojni će građani ovih dana hodočastiti u Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci, u pravcu kojeg će krenuti osobnim vozilima, autobusima ili pješice.

Stoga,  policija savjetuje vozače da tijekom noći i ranojutarnjih sati obrate pozornost na pješake na cestama te voze oprezno i usporeno, a pješake da zbog svoje sigurnosti poštuju pravila kretanja nogostupom ili uz krajnji rub ceste te po mogućnosti koriste reflektirajuće prsluke, baterijske svjetiljke i slično kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.

U utorak, na dan blagdana Velike Gospe, u pravcu  Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci na snazi je preregulacija prometa.

U vremenu od 5.30 sati do 22 sata, preregulacija prometa obuhvatit će zabranu prometa sljedećim prometnicama:
  • Šetalištem Joakima Rakovca, od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga,
  • Radićevom ulicom,
  • Ulicom fra Serafina Schona,
  • Ulicom Drage Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona,
  • Frankopanskim trgom i
  • Ulicom Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom.

Zabrana prometa ne odnosi se na autobuse javnog gradskog prometa, službena i tehnička vozila interventnih službi, vozila stanara, vozila s oznakom pristupačnosti (osobe s invaliditetom), vozila osoba s propusnicom Svetišta Majke Božje Trsatske i vozila novinara s akreditacijom novinske kuće. Navedena vozila mogu prometovati cijeli dan.

Također, istoga će dana linije Autotroleja broj 2 i 8 bit će besplatne za građane i vozit će po pojačanom voznom redu te se za dolazak do Svetišta preporuča korištenje javnog gradskog prijevoza.

Pored pojačanog opreza u prometu, građanima-hodočasnicima i turistima  savjetujemo poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite.

Radi pojačanih gužvi i okupljanja većeg broja ljudi na javnim mjestima, posebno upozoravamo na moguće džepne krađe i provale u vozila.   Preporučamo da se pripazi na novčanike, odnosno da ih se ne drži u stražnjem džepu, otvorenoj torbi ili ruksaku na leđima, a isto tako da se novčanici, torbice i druge osobne stvari ne  ostavljaju na sjedištima u vozilima.  

Više savjeta može se pronaći na poveznicama  džepne krađe i provale u vozila .

Sve sudionike u prometu pozivamo da svojim odgovornim ponašanjem pridonesu većoj sigurnosti prometa na cestama, a hodočasnicima želimo da sretno i sigurno stignu do svojih odredišta!  

Stranica