Blagdan Svih svetih – savjeti građanima

Slika svi_sveti01.jpg

Građanima se preporuča da odlaske na groblja prilagode okolnostima, izbjegavaju gužve i okupljanja većeg broja osoba te se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera

FOTO: Ilustracija

Povodom predstojećeg blagdana Svih svetih i Dušnog dana građani će u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima  pohoditi groblja u znak sjećanja na svoje umrle i poginule.
Građanima se preporuča da odlaske na groblja prilagode okolnostima u kojima se ove godine obilježava blagdan Svih svetih, izbjegavaju gužve i okupljanja većeg broja osoba te se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera: nošenje zaštitne maske, korištenje sredstava za dezinfekciju, držanje preporučenog razmaka.
Kako bi se osigurala što bolja protočnost i sigurnosti prometa policijski službenici prometne policije će samostalno i u suradnji s drugim nadležnim službama, pojačano nadzirati promet te poduzimati zakonom propisane mjere i radnje prema onim sudionicima u prometu koji svojim ponašanjem i nepoštivanjem prometnih pravila i propisa grubo narušavaju normalan tijek prometa.
Pozivamo građane da poštuju prometnu regulaciju, upute policijskih službenika, prometnih redara i djelatnika drugih nadležnih službi.
Vozače podsjećamo da su od 1. studenoga obvezna kratka ili dnevna svjetla na vozilima. Osim toga, upozoravamo ih da svoja vozila ne parkiraju na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje ili na onim mjestima i na način kojim ometaju promet i onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu. Upućujemo vozače da se zbog vozila parkiranih uz rub prometnica, kao i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz njen rub, prilaznim prometnicama prema grobljima kreću uz povećani oprez i smanjenom brzinom te brzinu prilagode uvjetima i stanju u prometu.
Pješake upozoravamo na povećani oprez prilikom kretanja uz rub prometnica te na moguće opasnosti kod prelaska prometnice i kretanja između parkiranih vozila.
Sve sudionike u prometu upućujemo na međusobno tolerantno ponašanje i dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa, kako bi dostojanstveno obilježili predstojeće blagdane.
Isto tako,  građanima preporučamo i poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite, posebice vezano uz provale u vozila. Upozoravamo građane da dolaskom na groblja u vozilima ne ostavljaju svoje osobne stvari (torbice, novčanike, mobitele), već ih ponesu sa sobom ili ostave na mjestima koja nisu lako uočljiva drugim osobama.
Različite i korisne preventivne savjete građani mogu pronaći ovdje .
 

Stranica