​Bez dozvole vlasnika koristila njegove osobne podatke i bankovnu karticu

Slika /2022/Data-protection-.jpg

Pozivamo građane, osobito one starije životne dobi, da ne vjeruju osobama koje prethodno nisu provjerili te im ne ustupaju svoje osobne dokumente i bankovne kartice

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici I. policijske postaje Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjom hrvatskom državljankom poradi sumnje u počinjenje kaznenog djela računalna prijevara.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno  kako je osumnjičena, bez znanja i odobrenja 94-godišnjeg hrvatskog državljanina, u svibnju ove godine sklopila ugovor u njegovo ime s teleoperaterskom tvrtkom iskoristivši pritom njegove osobne podatke te podatke s bankovne kartice, kako bi uz to za sebe zadržala mobilni uređaj.
 
Kada su 94-godišnjaku došle obavijesti na kućnu adresu o naplati uvidio je da je materijalno oštećen. K tome  je provjerom svog bankovnog računa saznao kako je 41-godišnja njegova poznanica tijekom proteklih mjeseci višekratno koristila njegovu bankovnu karticu podižući novac s bankomata bez njegovog znanja. Tako ga je sveukupno oštetila za najmanje 23 000 kuna.
 
Završetkom istraživanja, a zbog osnovane sumnje u počinjenje dva kaznena djela računalne prijevare, protiv 41-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava mjerodavnom državnom odvjetništvu.
 
U cilju sprječavanja počinjenja ove vrste kaznenih djela, pozivamo građane, osobito one starije životne dobi, da ne vjeruju osobama koje prethodno nisu provjerili te im ne ustupaju svoje osobne dokumente i bankovne kartice na korištenje bez njihovog nadzora!
 


Stranica