Aktivnosti u okviru akcije ''Manje oružja, manje tragedija''

Slika 2021/manje%20oru%C5%BEja%20-manje%20tragedija.jpg

Akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućena dragovoljna predaja oružja i drugih opasnih predmeta bez ikakvih sankcija

FOTO: Ilustracija

U protekla dva tjedna policija je evidentirala predaje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koje su građani s područja Crikvenice i Gorskog kotara u okviru akcije „Manje oružja, manje tragedija“ dragovoljno predali policiji.
 
Građani su tako predali pištolj, ručnu bombu M-75, električno detonatorsku kapislu, okvire za automatsku pušku i 900 komada streljiva koje su preuzeli službenici Protueksplozijskog odjela ove Policijske uprave te će se zbrinuti prema pravilima struke.
 
Podsjećamo da je akcijom „Manje oružja, manje tragedija“ omogućena dragovoljna predaja oružja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava bez vremenskog ograničenja. Protiv građana koji prijave oružje i druga minsko-eksplozivna sredstva nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Ovom kampanjom želi se apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.
 
Molimo k tome građane da takva sredstva ne odlažu i ne ostavljaju na odlagalištima otpada ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi jer time ugrožavaju živote drugih ljudi. Detaljne informacije o predaji oružja te provedbi Akcije mogu se dobiti pozivom na besplatni broj telefona 0800 8892.
 
Trenutačno je u tijeku i tradicionalna akcija "Mir i dobro" koja će se provoditi do 9. siječnja. Prodaja pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3, osim petardi i redenika koji su zabranjeni i nema ih u redovnoj prodaji, dozvoljena je od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba dozvoljena je od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostorima gdje se ne okuplja veći broj osoba.
 
Apeliramo i ovim putem na sve građane da se suzdrže od korištenja pirotehničkih sredstava. Roditelje pozivamo da obrate pozornost na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće uslijed nestručnog i nepažljivog rukovanja se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju dijelovi ruke, šake, prsti, ali i lice te oči.

Ako se već koriste pirotehnička sredstva, izuzetno je važno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.
 
Pozivamo stoga sve građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a time i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, osobito djece, obavijeste najbližu policijsku postaju ili nazovu policiju na broj telefona 192.

 

Stranica