Akcija "Zaštita pješaka u prometu"

Slika /PROMET/POL-PJE%C5%A0AK-DIJETE-12.9..JPG

Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 39 prekršaja koje su počinili 17 pješaka i 22 vozača

FOTO: Ilustracija
 
Jučer su službenici  prometne policije te iz ostalih policijskih postaja na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli preventivno-represivnu akciju usmjerenu na zaštitu pješaka u prometu. Za vrijeme trajanja akcije policija je evidentirala ukupno 39 prekršaja koje su počinili 17 pješaka i 22 prekršaja vozača.

Najveći broj prekršaja pješaka, njih 10, odnosi se na prelazak kolnika za vrijeme dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svijetlo za pješake, a  sedam pješaka prelazilo je kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza.
 
Što se tiče prekršaja vozača, četvero ih nije poštovalo prednost prolaska pješaka. Ostalih 18 prekršaja vozača odnose se na prekršaje prolaženja pored drugog vozila koje propušta pješake i na ostale prekršaje iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojemu su svi počinitelji prekršaja i sankcionirani.
 
Napominjemo kako je u proteklih deset mjeseci ove godine u prometnim nesrećama ,nažalost, smrtno stradalo sedam pješaka, što je u odnosu na 2018. godinu povećanje od 75 % kada je preminulo njih četvero. Teže su ozlijeđena 32 pješaka, 61 je pješak lakše ozlijeđen dok je prošle godine 29 pješaka teže, a 87 lakše ozlijeđeno.
 
I ova statistika pokazuje kako su pješaci uz osobe starije životne dobi te osobe s invaliditetom i djeca, jedni od najranjivijih skupina sudionika u prometu. Pozivamo stoga sve vozače i druge sudionike u prometu na povećani oprez i dosljedno poštivanje svih propisa i pravila kako bi se smanjio broj nesreća, kao i broj poginulih i ozlijeđenih osoba u njima.
 

Stranica