Predavanje o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava

Slika osntm-mala.jpg

Foto: Pu primorsko-goranska

Danas je u OŠ „Nikola Tesla“ u Rijeci održano predavanje o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava (MES). Predavanje je održao policijski službenik Kruno Kaurić - voditelj Protueksplozijskog odsjeka Policijske uprave primorsko-goranske.

Pozivu škole o organiziranju predavanja odazvao se Odsjek za prevenciju ove Policijske uprave, a sve s ciljem da se učenici upoznaju s ozbiljnošću i nesagledivim posljedicama nestručnog rukovanja minama, bombama ili eksplozivom. Predavanje je bilo organizirano za učenike petih razreda spomenute škole. Kruno Kaurić je naglasio kako na području naše županije nije bilo bojišnica u Domovinskom ratu, ali je dobro poznata stvar da je određeni broj građana „za uspomenu“ u svoje domove donio MES. Također je naglasio kako se još uvijek može pronaći tehnički ispravno, a time i ubojito eksplozivno sredstvo, koje je na našem području zaostalo još iz Drugog svjetskog rata.

Učenici su upozoreni da u slučaju zatjecanja takvih predmeta, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ne dotiču minsko-eksplozivna sredstva, odnosno predmete za koje nisu sigurni čemu služe. Po Kaurićevom dugogodišnjem iskustvu, takvi predmeti su često smrtonosni, kako za slučajnog prolaznika, osobu s vojnom obukom, pa čak i za stručno osposobljene pirotehničare.

Učenici su imali priliku pogledati neka školska minsko-eksplozivna sredstva (bez eksplozivnih punjenja), a bilo je razvidno da su većinu već vidjeli ranije.

Odjek za prevenciju ove Policijske uprave će se i dalje organizirati slična predavanja, kako bi se djeca i dalje igrala igračkama, a ne stradavala od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.



Stranica