Predavanje o vršnjačkom nasilju na Internetu u OŠ „Belvedere“

Slika osBELV-mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Jučer, 10. veljače 2011. u OŠ „Belvedere“ u Rijeci održano je predavanje o vrlo aktualnoj temi današnjice - vršnjačkom nasilju na Internetu. Predavanje je održao policijski službenik za kompjuterski kriminalitet Sektora kriminalističke policije ove Policijske uprave. Do predavanja je došlo inicijativom spomenute osnovne škole i odazivom Odsjeka za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske. Predavanje je bilo posebno prilagođeno učiteljima osnovne škole i roditeljima učenika, ali su korisne savjete doznali i svi oni koji su željeli uhvatiti korak s novim tehnologijama, kao i roditelji koji žele zaštititi svoju ili tuđu djecu.

Odaziv predavanju je bio veći od očekivanog pa se u učionicu smjestilo sedamdesetak učitelja i roditelja. Prisutni su tako saznali da postoje pravila o svemu pa tako i roditelji ne mogu dopustiti djeci da baš svaki dan budu na Internetu onoliko koliko djeca žele. Upozoreni su da ne koriste računalo kao dadilju za djecu, već da trebaju odvojiti dio vremena za razgovor s djecom o tome što rade na Internetu. Roditeljima je rečeno da bi se i oni morali upoznati, makar s osnovnim pojmovima kompjuterske tehnologije, e-poruka, društvenih mreža itd. Isto tako i djecu treba upoznati s opasnostima koje dolaze s Interneta, a ni u kojem slučaju ne dozvoliti da se dijete sastaje s osobom koju je upoznalo na Internetu, ukoliko susretu ne prisustvuje i roditelj. Prezentirani su i razni statistički podaci na svjetsko, državnoj ili lokalnoj razini, a koji se odnose na elektronsko nasilje, koje do djece dolazi i računalima i mobitelima.

Učitelji i roditelji su nakon predavanja izjavili kako je tema odlično pogođena te da su saznali za neke od načina kako spriječiti cyber-bullying, odnosno vršnjačko nasilje na Internetu. Predavanje su prigodno popratile i lokalne medijske kuće. Zbog pozitivnih reakcija, Odjek za prevenciju ove Policijske uprave će i ubuduće organizirati slična predavanja, za sve one koji žele zaštititi svoju ili tuđu djecu. Sve spomenuto važno je zbog neophodnog i stalnog podizanja znanja o opasnostima Interneta, ne samo  djece i roditelja, već i društva u cjelini.



Stranica