„Projekt građanin“ u OŠ „Čavle“ – učenice intervjuirale policajca

Slika cavle.jpg

FOTO: PU PG 

U OŠ „Čavleu sklopu izvannastavne aktivnosti „Odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo“ u tijeku je provođenje modula pod nazivom „Projekt građanin“.  Cilj projekta je odgojiti i obrazovati učenike kako bi promišljali, te naučili na demokratski primjeren način realizirati društveno korisne ideje i prijedloge. Također, kroz Projekt se kod učenika razvija svijest i želja da postanu aktivni građani i sudjeluju u upravljanju u zajednici u kojoj žive.

Polaznici ove izvannastavne aktivnosti, učenici 7. i 8. razreda  OŠ „Čavle“, pod vodstvom profesorice Gordane Manojlović, kao problem zajednice u kojoj žive i kojim se žele aktivno baviti odabrali su večernje izlaske mladih (čl. 95. Obiteljskog zakona).

Jučer su u biblioteci OŠ „Čavle“ u sklopu „Projekta građanin“, a na temu večernjih izlazaka mladih, odnosno kršenja odredbi članka 95. Obiteljskog zakona učenice intervjuirale policijskog službenika za prevenciju iz III. policijske postaje Rijeka, Darija Tonkovića. Na početku policijski službenik iz Odsjeka za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske, Dražen Horvat, pozdravio je prisutne i zahvalio na pozivu za sudjelovanje u Projektu. Učenice 7. razreda Nikol (vodila intervju), te Marija i Lorena izuzetno su se dobro pripremile. Nizom pitanja, na koja je policijski službenik Dario Tonković spremno odgovarao saznale su kako je ova problematika zakonski regulirana, koje su sankcije predviđene za maloljetnike, a koje za roditelje, kada se obavještava Centar za socijalnu skrb, koji su najčešći načini kršenja ove obredbe, što policija smije poduzeti u slučaju zaticanja maloljetnika mlađeg od 16 godina nakon 23 sata. Također ih je zanimalo kako se ponašaju maloljetnici kada ih policija zatekne, te kakve su reakcije roditelja u ovim situacijama.

Do sada su u sklopu ovog Projekta anketirali učenike i roditelje 7. i 8. razreda i intervjuirali više predstavnika svoje lokalne zajednice (načelnika Općine Čavle, ravnateljicu dječje vrtića i dr.), a sve prikupljene podatke i informacije će primijeniti u izradi prijedloga i načina rješavanja ovog problema. Inače „Projekt građanin“ započeo je u listopadu prošle godine, a završava krajem ožujka prezentacijom na županijskoj smotri.

Vrijednim učenicima i njihovoj profesorici želimo uspjeh prilikom prezentacije „Projekta građanin“!



Stranica