Godišnje izvješće o radu u 2010. godini

Slika izvrd-tskvna-mala.jpg

FOTO: PU PG 

Na danas održanoj izvanrednoj konferenciji za novinare prezentirano je izvješće o radu Policijske uprave primorsko-goranske u 2010. godini. Konferenciji za novinare prisustvovao je načelnik Policijske uprave, Tomislav Dizdar sa suradnicima.  

U 2010. godini zabilježeno je 5 064 kaznena djela, što je za 3,3% manje u odnosu na 2009. godinu. Ovim je nastavljen trend smanjenje broja kaznenih djela, prisutan tijekom nekoliko posljednjih godina.

Sveukupna razriješenost kaznenih djela iznosi vrlo visokih 71,9%. Materijalna šteta nastala počinjenjem ovih kaznenih djela procjenjuje se na oko 327 169 503,00kuna  te je za čak 90,8%  veća u odnosu na visinu iznosa materijalne štete od 171 450 191,00 kuna u 2009. godini. Najveći udio u materijalnoj šteti odnosi se na kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, gdje jezabilježen  porast od 32,9% u odnosu na prethodnu godinu, od kojih je najveći kaznenih djela računalne prijevare (133 u 2010. godini u odnosu na 9 u 2009. godini).

U strukturi kriminaliteta sa 69,4%, i ove je godine najveći broj kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta, dok je riješenost ovih djela oko 60%.U ovoj domeni najbrojnije su provalne krađe, dok je zamjetan pad broja kaznenih djela razbojništva za čak 70%.

Sva djela krvnih delikata su padu, a riješenost ovih djela je izuzetno visokih 97,1%.

Za istaknuti je također i trend smanjenja kaznenih djela iz djelokruga suzbijanja maloljetničke delinkvencije, kao i njihovu stopostotnu razotkrivenost.

Iz domene organiziranog kriminaliteta 8,7 % više je kaznenih djela od kojih je najveći broj kaznenih djela protuzakonitog prebacivanje osoba preko državne granice. U ovoj domeni kriminaliteta također je velika razriješenost od 97,3 %.

Iz djelokruga suzbijanja zlouporabe opojnih droga također je zabilježen porast kaznenih djela od 16,5% u odnosu na 2009. godinu. Uz činjenicu da su rasvijetljena sva kaznena djela iz ove domene, ističu se značajne zaplijenjene većih količina različite droge i drugih opojnih sredstava što ovu Policijsku upravu svrstava među područja u državi na kojima je droga najskuplja i do nje se nateže dolazi.

Na području Policijske uprave primorsko-goranske tijekom 2010. godine dogodilo se 3 788  prometnih nesreća što je za 8,3 % manje u odnosu na godinu ranije. Broj smrtno stradalih i ozlijeđenih osoba u prometu je također manji u usporedbi s 2009. godinom. U 2010. godini smrtno je stradalo 35, dok su  teže ozlijeđene 264, a lakše 1 030 osoba. Najčešći uzrok prometnih nesreća je vožnja nepropisnom brzinom i brzinom neprimjerenom uvjetima u 27,7% slučajeva.

Tijekom 2010. godine na graničnim prijelazima na ulasku i izlasku iz Rebulbike Hrvatske prijelaza putnika i članova posade bilježi porast od 11 % u odnosu na 2009. godinu. U istom razdoblju također je zabilježen porast od 23% u spriječavanju ilegalnih migracija, te od 66% u zaplijenama opojnih droga na graničnim prijelazima.

U protekloj godini  zabilježeno je 1 895 slučajeva narušavanja javnog reda i mira što je za 17,2 %  manje u odnosu na 2009. godinu. Najčešći  oblici činjenja prekršaja su svađa i vika, drsko ponašanje, te tuča na javnom mjestu.

U godini iza nas zaprimljeno je 77 predstavki građana, od kojih su tri djelomično utemeljene te su učinjeni propusti na štetu građana.

Na kraju prezentacije načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar, posebno je istaknuo smanjenje broja najtežih posljedica u prometu. Kao potvrda kontinuiranog rada policije u domeni prometa naveo je pokazatelje koji su  već nekoliko godina u silaznom trendu.

U radu Policijske uprave u narednom razdoblju istaknuo je nekoliko prioriteta, i to: suzbijanje svih oblika gospodarskog kriminaliteta i kaznenih djela s elementima korupcije, daljnje sprječavanje dopreme opojnih droga na naše područje, kao i pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja ilegalnih migracija.

Zahvaljujući novinarima na dosadašnjoj suradnji i praćenju rada policije, načelnik Tomislav Dizdar istaknuo je nekoliko događaja koji su obilježili proteklu godinu (eksplozija vozila na Delti, avionska bomba na gradilištu trgovačkog centra na Mlaci), a koji  srećom nisu imali značajnije posljedice na sigurnost građana i njihove imovine.

Detaljne statističke pokazatelje za 2010. godinu možete pronaći na ovoj internet stranici u rubrici Statistika.



Stranica