Aktivnosti policije povodom "Međunarodnog dana invalida"

Slika in2.jpg

... u vremenu od 3. do 5. prosinca na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirati vozače koji svoje automobile parkiraju na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom.

FOTO: Ilustracija

Dana 3. prosinca obilježava se „Međunarodni dan invalida“. Osobe s invaliditetom i posebnim potrebama imaju jednaka prava kao i svi ostali građani, pa tako i pravo na ravnopravno sudjelovanje u društvenom životu.

Stoga će policijski službenici u vremenu od 3. do 5. prosinca na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pojačano nadzirati vozače koji svoje automobile parkiraju na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom. Zamijećeno je kako pojedini vozači, posebice na području grada Rijeke svoja vozila ostavljaju na mjestima predviđenim za vozila osoba s invaliditetom. Nerijetko se vozila u kojima se prevoze osobe s invaliditetom moraju zaustavljati na prometnicama, a kako se radi i o osobama koje su u kolicima, te čiji izlazak iz vozila traje duže, povećava se mogućnost ugrožavanja sigurnosti prometa na cestama i samih sudionika u prometu.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači zatečeni u prekršaju bit će prekršajno sankcionirani, dok će nepropisno parkirana vozila biti premještena.

Zakonom  o sigurnosti prometa na cestama propisano je slijedeće: „Na dijelu ceste po kojem se kreću djeca, osobe s invaliditetom, starije i nemoćne osobe ili su postavljeni prometni znakovi o sudjelovanju tih osoba u prometu, vozač je dužan voziti s osobitim oprezom, takvom brzinom da vozilo može pravodobno zaustaviti u slučaju potrebe“.

Sve sudionike u prometu pozivamo na poštivanje prometnih pravila i propisa, te međusobno uvažavanje u cilju veće sigurnosti svih u prometu.



Stranica