Predavanje u Prometnoj školi u Rijeci – Alkohol uzročnik prometnih nesreća

Slika prometna-mala.jpg

FOTO: PU PG

Povodom Dana sjećanja na žrtve prometnih nesreća  jučer je u Prometnoj školi u Rijeci u organizaciji Policijske uprave primorsko-goranske održano predavanje na temu „Alkohol – uzročnik prometnih nesreća“.

Predavanju je prisustvovalo 80-tak učenika drugih i trećih razreda koji se školuju za zanimanje vozač motornog vozila, te predstavnici Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Hrvatskog autokluba i drugih partnera.

Nakon uvodnog pozdrava predstavnika Udruge Obitelji osoba stradalih u prometu, Nebojše Čelice  i ravnatelja Prometne škole, Branka Luburića, prikazana je 6. epizoda animiranog filma „Minuta u prometu“, pod nazivom „Mladi i alkohol“.  Crtići su realizirani u suradnji Autokluba Rijeka i Srednje škole za primijenjenu umjetnost,te je ovom prilikom tajnikriječkog Autokluba, Mile Perić predstavnici Škole donirao novčani iznos od 2000 kuna, dok su mladim autorima, učenicima spomenute Škole dodijeljena priznanja i DVD sa svim epizodama animiranog filma „Minuta u prometu“.

Predavanje o prometnim nesrećama i njihovim uzrocima (brzina, alkohol) održao je policijski službenik iz  Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave Primorsko-goranske, Jure Jurković, dok je predavanje o utjecaju alkohola na psihofizičke sposobnosti upravljanja vozilom održala Suzana Janković iz Zavoda za javno zdravstvo.

Nebojša Doder iz Državne uprave za ceste Kraljevine Norveške prisutne je upoznao s teorijskim postavkama prometne sigurnosti, kao i modelom sigurnog upravljanja prometom koji je u skandinavskim zemljama poznat pod nazivom „vizija 0“ , te mogućoj primjeni ovog modela u Hrvatskoj.

Po završetku predavanja  u dvorištu  Prometne škole održana je demonstracija određenih vježbi koordinacije i vožnje uz  tzv. pijane naočale.



Stranica