Uspješan start programa Zajedno više možemo

Slika MAH-MALA.jpg

FOTO: PU PG 

Posjetom učenika 4a razreda OŠ Nikole Tesle iz Rijeke I. policijskoj postaji Rijeka danas je na području grada Rijeke po prvi put započela provedba prve komponente preventivnog programa Zajedno više možemo  pod nazivom Mogu ako hoću-1. Prvo predavanje održali su policijska službenica za preventivu Antonija Ferenčak i kontakt-policajac Bojan Žagar. Na ovaj način učenici su neposredno upoznali svog kontakt policajca, te saznali još više o tome koji su to poslovi policije i zbog čega su važni. U dijelu predavanja o raznim vrstama ovisnosti (cigarete, alkohol, droge) učenici su se vrlo aktivno uključili. Na slikovit, djeci primjeren način izrazili su dosadašnja saznanja o ovisnostima i njihovim posljedicama, a naročito su ih zainteresirale ilustracije korištene u prezentaciji, pa su tako neke fizičke posljedice ovisnosti opisali riječima „… ima nos ko Pinokio, oči su mu vani …“ i sl. Također, razgovaralo se i o tome što djeca misle zašto se baš ovisnici često pojavljuju kako počinitelji kaznenih djela ili pak kao oni koji prenose zarazne bolesti. Učenici su upozoreni da u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga(igle, šprice i sl.), ove predmete ni u kojem slučaju ne diraju već odmah izvijeste policiju.

U drugom dijelu učenici su obišli policijsku postaju. Duže su se zadržali u uredu načelnika I. policijske postaje Rijeka, Marijana Perice koji je rekao kako je policija prijatelj djece i uvijek će im pomoći ako to zatreba. Veliko zanimanje izazvala je i prostorija za prepoznavanje koju su iskušali s obje strane stakla, operativno dežurstvo i „marica“.

Zadovoljstvo ovakvim načinom edukacije izrazila je i učiteljica 4a razreda, Klara Stojaković, jer se na primjeren način djeca upoznaju s policijom kojoj se u rizičnim situacijama mogu obratiti s povjerenjem.

Program se nastavlja do12. svibnja 2011. godine  organiziranim posjetima učenika 4. razreda  teritorijalno najbližoj policijskoj postaji. 



Stranica