Otkriven centar distribucije marihuane na području Liburnije

Slika Ri/IMG_2022.JPG
 
Još jedna u nizu uspješnih akcija policijskih službenika Policijske postaje Opatija i Odjela kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske, rezultirala je ovoga puta otkrivanjem centra distribucije opojne droge marihuane na širem području Liburnije.

18. svibnja pretražen je stan u Ičićima u kojem je jedna prostorija u potpunosti preuređena za uzgoj cannabis sative (droge marihuana). U njoj je pronađeno oko 200 sjemenki biljke marihuana pažljivo selektiranih i označenih, 22 uzgojene biljke marihuana različitih stadija uzgoja, visine od 10 do 100 cm, zasađene u različitim lončanicama. Neke od biljaka su u potpunosti dozrjele , dok je iz više lončanica vidljivo da su biljke odsječene i stavljene u daljnju uporabu - prodaju. Isto tako  pronađeno je oko 90 grama sasušene - također marihuane.
 
Za napomenuti je da je cjelokupna prostorija bila provizorno opremljena umjetnim navodnjavanjem. Zatečena je improvizirano instalirana električna instalacija s rasvjetnim tijelima koja su simulirala sunčevu svjetlost, a osim toga postavljena je i oprema za ventilaciju poradi simuliranja prirodnih uvjeta za rast biljaka.
 
Osim za uzgoj opojne droge marihuane, predmetni stan korišten je i za distribuciju, ali i konzumaciju opojne droge. Pronađene su tako tri precizne digitalne vage, dva pribora za pušenje tkz. nargile, tehnički uređaji, računi, uplatnice i niz drugih predmeta.
 
Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su stan iznajmila i koristila dvojica hrvatskih državljana. Radi se o 27-godišnjem Riječaninu i 21-godišnjem Lovrancu, koji su stan koristili i kao spremište ukradenih stvari. U stanu su skrivali različite stvari pribavljene počinjenjem provala, kako od onih koje su oni sami činili, tako i od potencijalnih kupaca, koji su u zamjenu za opojnu drogu umjesto novaca donosili ukradene predmete (prijenosna računala, televizije, ribičke štapove, pokretne peći, resivere, digitalne prijemnike, različite ukrasne predmete digitalne prijemnike, različite ukrasne predmete, različiti alat, aparat za varenje, bušilice, trimere i slično), što potvrđuje i provalnički alat pronađen u stanu.
 
Također je utvrđeno da su osim tehničkih predmeta i novca tijekom izvršenih provala počinitelji otuđivali i različita alkoholna pića, hranu i drugo što je sve koristio 27-godišnjak, kojega je policija potraživala zbog počinjenja drugih kaznenih djela i koji je 19. svibnja i uhićen u blizini mjesta događaja. On je (temeljem raspisanih potraga) doveden  u riječki zatvor, dok se drugi , 21-godišnji počinitelj potražuje.

U dogovoru sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe opojnih droga protiv obojice se kaznena prijava podnosi redovnim putem.

Na kraju, valja naglasiti da su policijski službenici Policijske postaje Opatija i Odjela kriminaliteta droga kontinuiranim i usmjerenim aktivnostima u cilju suzbijanja zlouporabe droga, prikupljali korisna saznanja koja su ukazivala da se na području šire zone mjesta Ičići nalazi centar za distribuciju opojne droge marihuana. Povezujući ta saznanja s rezultatima drugih kriminalističkih istraživanja, osim što je ostvaren je još jedan u nizu rezultata u suzbijanju zlouporabe opojnih droga  utvrđeno je postojanje skupine koja se bavila provalnim krađama na području Liburnije i Primorsko-goranske županije.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja.
 
 
 


Stranica