Gospodarski kriminalitet

Slika /Ri/policija05.jpg

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske ,Odjela gospodarskog kriminaliteta u suradnji sa djelatnicima Porezne uprave, područnog ureda Rijeka, proveli su temeljem zahtjeva i koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjim hrvatskim državljaninom ,odgovornom osobom više trgovačkih društava sa sjedištem u Rijeci i Kastvu.

Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske ,Odjela gospodarskog kriminaliteta u suradnji sa djelatnicima Porezne uprave, područnog ureda Rijeka, proveli su temeljem  zahtjeva i koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci kriminalističko istraživanje nad 37-godišnjim hrvatskim državljaninom ,odgovornom osobom više trgovačkih društava sa sjedištem u Rijeci i Kastvu.
 
Osnovano se sumnja da je ovaj 37-godišnjak tijekom 2008. i 2009. godine zajedno sa svojom suprugom,rođenom 1972.g. i sestrom,rođenom 1974. godine ,te još tri s njima povezane hrvatske državljanke rođene 1976.,1979. i 1981. godine sa prebivalištem u Rijeci , počinio više kaznenih djela Zlouporabe stečaja,Zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i Pranje novca.
 
Kaznena djela počinili su na način da su u svojstvu vlasnika ili odgovornih osoba trgovačkih društava sa sjedištem u Rijeci i Kastvu u vrijeme blokade žiro-računa istih,s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za druge pravne subjekte,odnosno tvrtke u vlasništvu 37-godišnjaka i s njime povezanih osoba, a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske i ostalih vjerovnika ,otuđili imovinu predmetnih tvrtki.
 
To su radili na način da su po prethodnom dogovoru ,sklapajući fiktivne ugovore o kupoprodaji imovine,nekretnina ,robe i opreme, bez stvarne namjere plaćanja po istima, iskorištavali nastalo pravo povrata pretporeza u korist tvrtki kupaca.Time je za navedene tvrtke pribavljena protupravna imovinska korist, jer su istovremeno svjesno i namjeno onemogućavali naplatu poreznih obveza od strane Porezne uprave opstruiranjem pokrenutih ovršnih postupaka radi naplate poreznih obveza od tvrtki prodavatelja , koje su također bile u njihovom vlasništvu i blokiranjem žiro-računa tvrtki kupaca u njihovom vlasništvu od kojih je Porezna uprava pokušavala naplatiti tim kupoprodajama nastale porezne i druge obveze. Takvim postupanjem počinili su više kaznenih djela Zlouporaba stečaja i Zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju.
 
U jednom za sada utvrđenom slučaju je novac od iskorištenog prava povrata pretporeza u iznosu od 370.000 eura doznačen od strane 37-godišnjaka u korist tvrtke iz Londona,a temeljem fiktivno zaključenog ugovora .Istovremeno je ta ino tvrtka kupila poduzeće u Republici Hrvatskoj od 30-godišnjakinje iz Rijeke, koja je stvarno također bilo u vlasništvu 37-godišnjaka,na koji način je istome pribavljena protupravna imovinska korist,te počinjeno kazneno djelo Pranje novca.  
 
 
Ovim kaznenim djelima isti su oštetili Državni proračun Republike hrvatske za novčani iznos od najmanje 8. 318.183,20 kuna.   
 
Tijekom današnjeg dana svih pet hrvatskih državljanki privedeno je uz kaznenu prijavu istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci, dok je 37-godišnjak trenutno nedostupan i nalazi se u inozemstvu.
 
 


Stranica