Više mopeda i motocikala na cesti - vozači oprez!!

Slika Ri/dsfc-polic.jpg

Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, na cestama Primorsko-goranske županije povećava se broj vozača mopeda i motocikala, kategorije vozača koja je jedna od najugroženijih u prometu. Policija će u narednom razdoblju provoditi aktivnosti nadzora vozača mopeda i motocikala obavljajući svoje redovne zadatke, ali i kroz ciljane akcije u prometu.

FOTO:ilustracija
Dolaskom povoljnijih vremenskih prilika, na cestama Primorsko-goranske županije povećava se broj vozača mopeda i motocikala, kategorije vozača koja je jedna od najugroženijih u prometu.
Tijekom prošle, 2009.godine na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske, smrtno je stradalo 9 (14) vozača mopeda i motocikala, od čega su dva mopedista i sedam motociklista. U odnosu na ukupan broj smrtno stradalih sudionika u prometu radi se o udjelu od  24%. Od početka pak 2010. godine teže ozljede zadobila su 3 vozača ovih vozila, dok ih je lakše ozlijeđeno sedam.
 
Unatoč poduzimanju mjera prema vozačima mopeda i motocikala, ali i drugim vozačima koji svojim radnjama ugrožavaju ovu kategoriju sudionika u prometu, svakodnevno smo svjedoci prometnih nesreća u kojima stradavaju ovi sudionici. Najčešći uzroci prometnih nesreća jesu neprilagođena brzina i  nepoštivanje prednosti prolaska. Tijekom jučerašnjeg dana u Rijeci su evidentirane dvije prometne nesreće u kojima su ozlijeđeni vozači motocikala, a uzroci nesreća vezani su uz nepoštivanje prednosti prolaska vozila.
 
Policija će u narednom razdoblju  provoditi aktivnosti nadzora vozača mopeda i motocikala obavljajući svoje redovne zadatke, ali i kroz ciljane akcije u prometu.
Tako će se 30. ožujka na području cijele Primorsko-goranske županije , u vremenu od 13 do 17 sati provoditi nadzor vozača mopeda i motocikala s krajnjim ciljem prevencije i smanjenja broja prometnih nesreća u kojima su oni sudionici.
 
S prelaskom na ljetno računanje vremena, dana 28. ožujka prestaje i obveza upotrebe svjetala na vozilima tijekom vožnje danju.
 
Na mopedima i motociklima za vrijeme vožnje svjetla moraju biti upaljena tijekom cijele godine, dakle bez obzira na zimsko i ljetno računanje vremena. Kazna propisana za nepoštivanje ove odredbe iznosi 300 kuna.
 


Stranica