Dovršeno kriminalističko istraživanje - gospodarski kriminalitet

Slika /Ri/policija05.jpg

Dana 2. ožujka 2010. godine dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su policijski službenici ove Policijske uprave provodili po zahtjevu i pod neposrednom koordinacijom Županijskog državnog odvjetništva, a u vezi osnova sumnje da bi odgovorne osobe Grada Rijeke, te članovi uprave trgovačkog društva Tržnice Rijeka d.d. Rijeka, počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

FOTO:ilustracija                                                                          

Dana 2. ožujka 2010. godine dovršeno je kriminalističko istraživanje koje su policijski službenici ove Policijske uprave provodili po zahtjevu i pod neposrednom koordinacijom Županijskog državnog odvjetništva, a u vezi osnova sumnje da bi odgovorne osobe Grada Rijeke, te članovi uprave trgovačkog društva Tržnice Rijeka d.d. Rijeka, počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, a u odnosu na nezakonito upravljanje i nadzor nad poslovanjem grada, čime da bi bila oštećena ova jedinica lokalne samouprave, odnosno pribavljena protupravna imovinska korist za TD Tržnice Rijeka.

Provedenim istraživanjem prikupljene su činjenice, presumptivni dokazi kao i druga saznanja ,koja utemeljuju osnovanu sumnju da bi čelnici i odgovorne osobe Grada Rijeke, kao i određene osobe TD Tržnice Rijeka u vremenskom razdoblju od 2000. godine do danas počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, kojim kaznenim djelima je jedinici lokalne samouprave pričinjena materijalna šteta u procijenjenom iznosu od najmanje 80.779.386,15 kuna, a u istom iznosu pribavljena protupravna imovinska korist za TD Tržnice Rijeka d.d. Rijeka.

Sadržaj protupravnog ponašanja prijavljenih očituje se kroz omogućavanje navedenom društvu da u svojoj jedinoj gospodarskoj djelatnosti  kontinuirano obavlja komunalnu djelatnost u Gradu Rijeci na nekretninama kojima upravlja Grad Rijeka i koje su društvu dodijeljene na upravljanje bez prethodno provedenog natječajnog postupka za dodjelu koncesije radi obavljanja komunalne djelatnosti „tržnice na malo“.

Isto tako, omogućavanje obavljanja navedene komunalne djelatnosti i ostvarivanje značajnih prihoda u objektima i na prostorima koji nisu u vlasništvu Grada Rijeka kao jedinice lokalne uprave, već u vlasništvu TD Tržnice Rijeka d.d. izvan opsega važenja Ugovora o koncesiji za obavljanje komunalne djelatnosti „tržnice na malo“ te dopuštenje obavljanja komunalne djelatnosti na nekretninama u vlasništvu Grada Rijeka izvan važećeg koncesijskog Ugovora, protivno propisima o komunalnom gospodarstvu, na koje prihode Grad Rijeka kao davatelj koncesije nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao koncesijsku naknadu kao prihod Grada Rijeka.

Grad Rijeka u jednom slučaju temeljem zaključenog ugovora s TD Tržnice Rijeka d.d. investirao je proračunska sredstva Grada Rijeka u komunalno uređenje i opremanje nekretnine u vlasništvu navedenog trgovačkog društva, kako bi isto moglo obavljati komunalnu djelatnost „tržnice na malo“ izvan opsega važećeg koncesijskog Ugovora, čime je ono ostvarivalo značajne prihode na koje Grad Rijeka nije obračunavao, zaduživao i naplaćivao nikakvu naknadu.

Nadalje se protupravno ponašanje na strani prijavljenih osoba očituje i u propuštanju obračuna, odnosno znatnom umanjenju osnove, duga i naplate komunalne i spomeničke rente od TD Tržnice Rijeka d.d. kao obveznika navedenih naknada.   

Sukladno kvalifikaciji protupravnog ponašanja spram kojeg se odredilo nadležno državno odvjetništvo, za učin više kaznenih djela zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292.  Kaznenog zakona, te sklapanje štetnog ugovora iz čl. 294 KZ-a, prijavljeni su čelnici jedinice lokalne samouprave Riječanin, rođen 1957. godine, Riječanka rođena 1956. godine. Riječanin rođen 1946. godine i član uprave TD Tržnice Rijeka rođen 1958. godine iz Kostrene.
Kaznena prijava se u dogovoru i pod koordinacijom Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci dostavlja redovnim putem.



Stranica