Velika zapljena oružja i minsko-eksplozivnih tvari

Slika /Ri/F1010001.jpgkrev.jpg

Policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske i III. policijske postaje Rijeka, u suradnji sa policijskim službenicima PU splitsko-dalmatinske, proveli su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim Riječaninom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava.

FOTO:PU primorsko-goranska
Prema operativnim saznanjima dobivenim u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske, policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske i III. policijske postaje Rijeka, proveli su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim Riječaninom zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava.

Temeljem naloga istražnog suca Županijskog suda u Rijeci provedena je pretraga doma i drugih prostorija koje koristi navedeni Riječanin te je tom prilikom pronađeno više komada oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih tvari, koje je navedeni nedozvoljeno posjedovao, i to:


1 automatska puška marke „FAL“, cal. 7,62 x 51 mm,
6 spremnika streljiva za navedenu pušku zapremine 20 kom,
1 spremnik za pištolj marke CZ M57,
896 kom streljiva razlih kalibara
33 komada ručnih bombi
5 komada tromblonskih mina
Plastični eksploziv ukupne težine oko 3,4kg,
1 kom minobacačke mine cal. 60mm,27 komada detonatorskih kapisli, sporogoreći štapin duž. oko 6 m.





U sklopu kriminalističkog istraživanja, a po nalogu Istražnog Centra Županijskog suda u Splitu, izvršena je i pretraga prostorija u Makarskoj, gdje je također pronađena impozantna količina minsko-eksplozivnih sredstava.:

2 tenkovske mine antimagnetne,
4 trenutne tromblonske mine,0,4 kg eksploziva TNT,
1 minobacačka mina M82,
1 ručni bacač RBG22,
1 kumulativna mina za ručni bacač M57,
1 kumulativna raketa 64 mm za RBRM80,
9 kom upaljača za tenkovsku minu antimagnetnu,
9 komada upaljača za protupješadijsku minu,
277 kom streljiva 7,62x51 mm,
1 streljivo za plinski pištolj,
2 potisna streljiva za tromblonsku minu,
2 vojne kacige i
4 zaštitne plinske maske.



Navedeno oružje, streljivo i minsko eksplozivna sredstva preuzeli su policijski službenici Protueksplozijskih odsjeka ovih dviju Policijskih uprava i pohranili ih do uništenja. Utvrđeno je kako su pribavljena s više bojišta na kojima je počinitelj bio kao pripadnih vojnih postrojbi tijekom Domovinskog rata.

U konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđena je osnovana sumnja da je 46-godišnji Riječanin počinio kazneno djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih sredstava te se kazneno prijavljuje redovnim putem.



Stranica