Najava - akcija u prometu "Noć bez alkohola"

Slika /Ri/DSC00092.jpg-1.jpg

FOTO: ilustracija
U noći  24/25. listopada na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske održat će se akcija u prometu pod nazivom „Noć bez alkohola“. Proteklog vikenda na prometnicama Primorsko-goranske županije zatečen je veći broj vozača pod utjecajem alkohola (36), a posebno iznenađuje visoka koncentracija alkohola kod određenog broja tih vozača, tako da je u pet slučajeva vozačima određeno zadržavanje u posebnim prostorijama do otrežnjenja. Dobar dio vozača su recidivisti, dakle osobe koje se već više puta pojavljuju kao počinitelji istovrsnih prekrašaja.

Cilj ove akcije je preveniranje teških prometnih nesreća i spriječavanje stradavanja na našim prometnicama. U prvih devet mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 3381 prometnih nesreća, što je ipak manje nego u istom razdoblju prošle godine kada ih je bilo 3842.  Smrtno je stradalo 25 osoba, što je također manje nego u prvih devet mjesci prošle godine kada su na prometnicama Primorsko-goranske županije smrtno stradlale 32 osobe. Jedino povećanje bilježi se u broju osoba koje su teže ozlijeđene, a takvih je ove godine bilo 236 (217), dok je lakše ozlijeđenih bilo 1045 u odnosu na 947 prošle godine.

Akcija "Noć bez alkohola" provest će se u suradnji sa Policijskom upravom istarskom i to u vremenu od 23 do 5 sati. Osim utvrđivanja prekršaja alkoholiziranosti sudionika u prometu, intencija će biti i na utvrđivanju prekršaja nepropisne brzine, koja još uvijek participira s visokih 26% u ukupnom broju prometnih nesreća.  Isto tako, u dane vikenda i dalje se događaju najteže prometne nesreće u kojima su sudionici  mladii te će se i u tom smislu staviti posebni naglasak tijekom provođenja akcije.
Vozači kod kojih ne bude utvrđen prekršaj,  a utvrdi se da u protekloj godini nisu kažnjavani zbog prometnih prekršaja, dobit će prigodan poklon.



Stranica