Riječka policija privela počinitelje pet razbojništava

Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s policijskim službenicima I. II, III. policijske postaje Rijeka i  Policijske postaje Opatija ,provode kriminalističku obradu nad više osoba s područja Primorsko-goranske županije, koje se dovode u svezu s počinjenjem ciljanih kaznenih djela razbojništava i provala u kuće počinjenih na području ove Županije, izvršenjem kojih je počinjena milijunska materijalna šteta.

U dosadašnjem tijeku kriminalističke obrade utvrđena je sumnja da su četvorica hrvatskih državljana u dobi od  32 do 34 godine života s područja Rijeke počinili pet razbojništava, od čega jedno na zagrebačkom području, te dvije provale u obiteljsku kuću, odnosno stan.

Nemilosrdnost počinitelja, 34-godišnjaka iz Viškova i 33-godišnjaka iz Rijeke, posebno je došla do izražaja prilikom počinjenja kaznenog djela razbojništva nad dvoje članova jedne riječke obitelji. Kazneno djelo se dogodilo 18. ožujka u jutarnjim satima u jednom riječkome stanu. Prethodno se maskiravši, ušli su u navedeni stan, te je jedan od njih s nožem u ruci odgurnuo 77-godišnjakinju, a drugi se uputilo do njenog 82-godišnjeg supruga, prijeteći pri tom pištoljem, vezao mu ruke te obljepio usta samoljepiljivom trakom. Iz stana navedenih supružnika otuđili su novac u stranoj valuti u vrijednoti od više stotina tisuća kuna. 77-godišnjakinja je zadobila lakše tjelesne povrede. Dio novca dali su 41-godišnjem Riječaninu.

Daljnjom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je 29. rujna 2008. godine 32-godišnjak iz Rijeke počinio kazneno djelo razbojništva u sportskoj kladionici u Baštijanovoj ulici u Rijeci. Maskiran, prijeteći pištoljem od uposlene djelatnice otuđio je tada nešto više od tisuću kuna, dio kojega je novca zadržao za sebe , a dio je  dao 34-godišnjaku.

Dana 20. veljače, oko 23,10 sati, 34-godišnjak i za sada neutvrđena osoba  počinili su razbojništvo na benzinskoj postaji u Cerniku (kraj Rijeke). Tada su maskirani i uz prijetlju pištoljima od dvaju uposlenika benzinske postaje otuđili više od 18 000 kuna i pobjegli s mjesta događaja.

U noći 22/23. kolovoza ove godine , 33-godišnjak u društvu s 30-godišnjakom iz Viškova provalio je u obiteljsku kuću u Jelenju. Otuđili su novac, zlatninu, foto-aparat i mobitele u vrijednosti od više tisuća kuna.
Utvrđena je i osnovana sumnja da je kazneno djelo počinjeno 2. ožujka ove godine u opatijskom parku Angiolina, također počinjeno od strane 34-godišnjaka, kojemu je ovom prilikom aktivno pomagala 32-godišnjakinja iz Rijeke. Da podsjetimo, kazneno je djelo počinjeno na način da je navedeni prišao s leđa 49-godišnjoj djelatnici opatijske pekarnice te joj zaprijetio pištoljem da će pucati tražeći pri tom da mu preda torbu u kojoj  se nalazilo oko 45 000 kuna, dnevnog utrška navedene pekarnice.

Nadalje je utvrđeno da je 32-godišnjak, dana  26. lipnja ove godine počinio razbojništvo u sportskoj kladionici u Korčulanskoj ulici u Zagrebu, a što mu je 34-godišnjak i predložio. Novac otuđen uz prijetnju pištoljem iz ove kladionice su podijelili. Još jedno kazneno djelo počinjeno je na području grada Zagreba, a radi se o provali u stan iz kojega su 34-godišnjak i drugi 32-godišnjak iz Rijeke otuđili sef s novcem, zlatnim nakitom, i satovima te  osobnim dokumentima pričinivši materijalnu štetu vlasniku od oko nekoliko stotina tisuća kuna.

Tijekom vrlo složene kriminalističke obrade, pronađen je dio otuđenih predmeta koji će biti vraćeni oštećenim vlasnicima. Visina materijalne štete počinjene tijekom izvršenja ovih kaznenih djela procjenjuje se na oko milijun kuna.
Valja napomenuti, da se osim četvorice hrvatskih državljana koji će po završetku kriminalističke obrade biti dovedeni u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci, kazneno biti prijavljeno još tri osobe poradi prikrivanja navedenih kaznenih djela. Kriminalistička obrada se nastavlja.Stranica