Uhvaćeni u krivolovu kod mjesta Brešca

Slika /Ri/mirjana/IMG_0819.jpg

Proaktivnim postupanjem policijskih službenika Policijske postaje Opatija u suradnji s lokalnim stanovništvom i lovačkim društvima, posebno LD Srndać iz Permana detektiran je problem protuzakonitog lova na šumskom području Brgud – Brešca. Upravo se u suradnji s njima provodila i opservacija navedenog područja, koja je eto rezultirala utvrđivanjem počinitelja za koje se sumnja da su u razdoblju od početka prošle godine na opisani način počinili najmanje dva kaznena djela protuzakonitog lova. Meso uhvaćenih životinja koristili su za vlastite potrebe.

Policijski službenici Policijske postaje Opatija proveli su kriminalističku obradu nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 63 i 48 godina života, obojica s prebivalištem na području Matulja, a poradi sumnje da su počinili kazneno djelo protuzakonitog lova. 

Dana 11. svibnja u prijepodnevnim satima u šumi Mali dol, na području mjesta Brešca, zatečeni su kako automatskom puškom cal. 7,62 mm s ugrađenim prigušivačem usmrćuju u zamku uhvaćenu divljač (divlju svinju).
Tijekom kriminalističke obrade utvrđeno je kako su zabranjenim sredstvima – omčama izrađenim od čeličnih sajli hvatali divlje životinje, a nakon toga ih usmrćivali specijalno prerađenim “kalašnjikovom”, na koji su montirali prigušivač, prerađeni spremnik metaka i posebno prerađenu bojevnu municiju cal. 7,62 mm kojoj su izbušili vrh zrna. Upravo su s tim oružjem i zatečeni prilikom počinjenja protuzakonitog lova.

Nadalje, u skolopu kriminalističke obrade provedena je i pretraga kuće 63-godišnjaka, gdje je pronađeno  i privremeno oduzeto slijedeće:

-         četiri lovačke puške koje je isti ilegalno posjedovao, ručno izrađeni prigušivač;

-         tromblonska trenutna mina M60; dva okvira za automatsku pušku;

-         dva tromblonska nastavka za automatsku pušku;

-         elektronski upaljač za aktiviranje eksploziva;

-         10-ak metara sporogorećeg štapina,

-         šest detonatorskih kapisli,

-         1 revolver;

-         oko 1000 komada streljiva raznih kalibara.

Valja svakako naglasiti da je proaktivnim postupanjem policijskih službenika Policijske postaje Opatija u suradnji s lokalnim stanovništvom i lovačkim društvima, posebno LD Srndać iz Permana detektiran problem protuzakonitog lova na šumskom području Brgud – Brešca. Upravo se u suradnji s njima provodila i opservacija navedenog područja, koja je eto rezultirala utvrđivanjem počinitelja za koje se sumnja da su u razdoblju od početka prošle godine na opisani način počinili najmanje dva kaznena djela protuzakonitog lova. Meso uhvaćenih životinja koristili su za vlastite potrebe.

U dogovoru s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvom u Opatiji protiv počinitelja podnose se kaznene prijave zbog protuzakonitog lova i nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Osim toga slijede  odgovarajuće prekršajne prijave zbog prekršaja neovlaštenog nabavljanja, držanja i izrade nedozvoljenog oružja i streljiva.

Nadalje, unatoč važećoj akciji Ministarstva unutarnjih poslova RH "Manje oružja - manje tragedija" u kojoj građani mogu dragovoljno predati zabranjeno i dozvoljeno oružje policiji bez pokretanja prekršajnog ili kaznenog postupka protiv njih, još uvijek  na žalost, policija nalazi osobe koje posjeduju navedeno oružje. Tako je ovih dana kod jednog 27-godišnjeg Riječanina pronašla automatsku pušku M70 s pripadajućim spremnikom te lovački nož dužine 30 cm. I protiv njega se podnosi odgovarajuća kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a navedeno je oružje od njega oduzeto.

 
 
 
 
 


Stranica