Rezultati akcije "Zaštita vozača mopeda i motocikala"

U petak, 3. travnja, na području Rijeke, Opatije, Crikvenice i Krka održana je preventivna akcija u prometu usmjerena na vozače mopeda i motocikala. Policijskim službenicima pridružili su se  nadzornici iz stanica za tehnički pregled vozila i serviseri.

Provedena je kontrola nad ukupno 179 vozila od toga 98 mopeda i 81 motocikl. Prema 29 vozača poduzete su mjere od strane policijskih službenika zbog određenih prekršaja sukladno Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa od kojih je 16 upozorenja (4 motocikla i 12 mopeda).

Za vrijeme akcije koristio se i uređaj (valjak) za utvrđivanje maksimalnih brzina kretanja mopeda koji policijskim službenicima služe kao „indikator“ neispravnosti odnosno smanjuje mogućnost da policajac pogriješi kod upućivanja mopeda na izvanredni tehnički pregled. Na  uređaju koji se koristio u Rijeci kontrolirano je  10 mopeda. Od navedenog broja 6 mopeda razvijalo je brzinu veću od 50 km/h ili 60%, dok je drugi uređaj korišten u Crikvenici na kojem su kontrolirana 3 mopeda pri čemu je 1 moped razvijao veću brzinu od 50 km.

Vozačima mopeda i motocikala kod kojih su utvrđeni prekršaji lakše naravi izrečena su  upozorenja (usmeno i pismeno), a poduzimanje mjera prema ZSPC-u odnosilo se na  vozače koji nisu koristili zaštitnu kacigu, upravljali bez položenog vozačkog ispita i neregistriranim vozilima. Oni vozači kod kojih je utvrđena ispravnost mopeda ili motocikala, koji su nosili zaštitnu kacigu i nisu zatečeni u činjenju prekršaja, a utvrđeno je da do sada nisu evidentirani kao prekršitelji prometnih propisa dobili su prigodne darove (USB stick, majica, kapa, privjesak za ključeve-mobitel).

Za vrijeme provođenja akcije moglo se  primijetiti da se vozači mopeda i motocikala dosta dobro pridržavaju prometnih pravila i propisa jer je od 179 kontroliranih vozila u 29 slučajeva utvrđen prekršaj, a postotak nošenja zaštitne kacige od strane vozača i putnika na mopedima i motociklima je  izuzetno dobar. 

Tijekom akcije dogodila se samo jedna prometna nesreća sa materijalnom štetom  (Istarska ulica u Rijeci) u kojoj je sudjelovao motocikl. U nesreći nitko nije zadobio povrede, a prometna nesreća je posljedica oduzimanja prednosti prolaska vozaču motocikla.

Dobri rezultati ove akcije ukazuju da i dalje treba nastaviti kontinuirano poduzimanje mjera (preventivne i represivne) prema vozačima i putnicima motocikala i mopeda posebno korištenja zaštitne kacige iz razloga što je ista bitan čimbenik kod težine posljedica prometnih nesreća ove vrste vozila.



Stranica