Aktivnosti prometne policije tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se ukupno 26 prometnih nesreća, od čega 1 prometna nesreća s poginulom osobom, 9 prometnih nesreća s povrijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se ukupno 26 prometnih nesreća, od čega 1 prometna nesreća s poginulom osobom, 9 prometnih nesreća s povrijeđenim osobama i 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim je prometnim nesrećama jedna osoba smrtno stradala i to u prometnoj nesreći koja se dogodila 1. veljače na otoku Krku, gdje je stradao 28-godišnji vozač. Nadalje, 6 osoba zadobilo je teške tjelesne povrede, dok su 3 osobe lakše ozlijeđene.

Od 9 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama 7 vozača bilo je pod utjecajem alkohola, a od 16 prometnih nesreća s materijalnom štetom 4 vozača su bila pod utjecajem alkohola. Za vozača koji je smrtno stradao taj podatak još nije poznat dok se ne provede analiza krvi na prisutnost alkohola.
U dane vikenda policijski službenici provodili su pojačane mjere prema vozačima koji su upravljali vozilima uz prisutnost alkohola u organizmu, pa je tako na području ove Policijske uprave zatečeno ukupno 58 vozača koji nisu sudjelovali u prometnim nesrećama, a upravljali su vozilima uz prisutnost alkohola u organizmu. U pravilu radi se o vozačima mlađe životne dobi (43 vozača mlađa od 30 godina).

Najveća koncentracija alkohola od  2,45 g/kg izmjerena je kod vozača iz Rijeke, rođenog 1963. godine. On je zaustavljen na čvoru Škurinje i to po prethodnoj dojavi jednog dobronamjernog i savjesnog građanina koji je uočivši njegovo činjenje prekršaja prilikom kretanja osobnim vozilom obavijestio policiju, što je rezultiralo pravovremenim zaustavljanjem alkoholiziranog vozača i izbjegavanjem neželjenih posljedica u prometu.

Za njega je, kao i za još jednog vozača, Riječanina rođ. 1981. godine određena mjera zadržavanja u prostorijama policijske postaje zbog namjere daljnjeg činjenja prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola. Ovaj je vozač ignoriravši znakove policijskih službenika za zaustavljanje nastavio kretanje vozilom  iz Viškova, preko Petrolejske ceste do jedne slijepe ulice na području Drenove, gdje se konačno zaustavio pred policijskom potjerom i trčeći dao u bijeg. Ubrzo je sustignut te doveden u policijsku postaju, gdje je utvrđena koncentracija  alkohola od 1,66 g/kg  te prisutnost opojnih sredstava u organizmu.

Tijekom vikenda evidentirana su i  4 kaznena djela iz čl. 308. stavak 2. Kaznenog zakona (izbjegavanje zabrana i sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude), a odnosi se na vozače koji su upravljali vozilom  u vrijeme kada im je izrečena zabrana upravljanja.


Stranica