Morska mina više ne prijeti

Slika Ri/mirjana/251108mina.jpg

Policijski službenici Protueksplozijskog odsjeka Policijske uprave primorsko-goranske uništili su dana 22. studenog morsku minu zaostalu još iz drugog svjetskog rata. Radi se o mornaričkoj kontaktnoj sidrenoj mini SAG-2 koju su ribari izvukli iz morskog akvatorija Kvarnera.

Policijski službenici Protueksplozijskog odsjeka Policijske uprave primorsko-goranske uništili su dana 22. studenog morsku minu zaostalu još iz drugog svjetskog rata. Radi se o mornaričkoj kontaktnoj sidrenoj mini SAG-2 koju su ribari izvukli iz morskog akvatorija Kvarnera.
Stručnim pregledom ovog minsko-eksplozivnog sredstva, težine oko 400 kg, uočena su oštećenja u vidu proboja, kao i to da je dio eksploziva u tijelu mine ostao kompaktan. S obzirom na tu činjenicu ovu minu impozantne veličine trebalo je  uz sve potrebne pripreme i osiguranje prevesti na mjesto gdje će biti uništena. Kako Policijska uprava ne raspolaže sa prikladnim prijevoznim sredstvom u pomoć su priskočili djelatnici poduzeća „Dezinsekcija“ iz Rijeke sa svojim teretnim vozilom s dizalicom kojim su uz velike mjere predostrožnosti i osiguranja prevezli minu do mjesta uništenja.
Valja reći da se radi o mini koja se pomoću sidra drži na određenom mjestu i položajnoj dubini u moru, a namijenjena je za uporabu protiv manjih ratnih i trgovačkih brodova.
Nakon što su poduzeli sve potrebne pripremne radnje i osiguranje, policijski su službenici još jednom pokazali svoju stručnost i profesionalnost te minu uništili bez ikakvih neželjenih posljedica.



Stranica