Preventivno-represivne akcije u prometu

Protekloga tjedna, na području Policijske uprave primorsko-goranske, proveden je niz ciljanih preventivno- represivnih akcija u prometu.

Kako je na području naše Policijske uprave izraženo stradavanje pješaka u prometu, namjera preventivno-represivne akcije „Zaštita pješaka u prometu“ upravo je zaštita pješaka kao jedne od najugroženije skupine sudionika u prometu.

Ciljana akcija zaštite pješaka u prometu provedena je tijekom prijepodneva 18.10. na području Grada Rijeke. Za vrijeme trajanja akcije, devetero pješaka je zatečeno u činjenju prekršaja prelaska kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza, te su prekršiteljima uručeni prekršajni nalozi.

Protiv 21 vozača koji nisu poštivali prednost prolaska pješaka poduzete su sljedeće mjere:
- uručeno je 11 prekršajnih naloga, i to 10 zbog nepoštivanja prednosti prolaska pješacima, i 1 zbog obilaženja vozila koje se zaustavilo zbog propuštanja pješaka;
- podnesena su 2 optužna prijedloga zbog nepoštivanja prednosti prolaska pješacima;
- naplaćeno je 8 novčanih kazni zbog nepoštivanja prednosti prolaska pješacima.
 
Praćenjem i analizom prometnih nesreća s teškim posljedicama koje su se dogodile na području naše Policijske uprave, utvrđeno je da se najveći broj takvih teških nesreća dogodio tijekom vikenda, u noćnim satima, a česti uzroci nesreća su prebrza vožnja uz prisutnost alkohola u organizmu kod vozača.

Dane 10./11. i 11./12.10. na području čitave Policijske uprave provedene su pojačane mjere u prometu prema vozačima koji svojim ponašanjem znatno ugrožavaju sigurnost prometa, a poglavito onih koji u noćnim satima upravljaju vozilima uz prisutnost alkohola u organizmu.

Tijekom pojačanog nadzora, zatečeno je 42 vozača koji su upravljali vozilima uz prisutnost alkohola u organizmu, i to:
- 30 vozača upravljalo je vozilom uz koncentraciju 0,5 do 1,5 g/kg;
- 9 vozača upravljalo je vozilom uz koncentraciju veću od 1,5 g/kg;
- 3 vozača odbilo je podvrći se ispitivanju na prisutnost alkohola u organizmu.
Najveća izmjerena koncentracija alkohola u organizmu izmjerena je kod 48-godišnjeg riječanina, i iznosila je 2,66 g/kg.

Svi vozači koji su upravljali vozilima uz prisutnost alkohola u organizmu, isključeni su iz prometa.

Osim navedenih podataka o poduzetim mjerama prema počiniteljima prekršaja u prometu, opomenut je određeni broj  prekršitelja koji nisu u znatnoj mjeri ugrožavali sebe ili ostale sudionike u prometu.


Stranica