Djeca prijatelji u prometu

Slika Ri/VIJESTI/Jure.jpg

Policija će posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama pojačano nadzirati prilazne ceste i raskrižja u blizini škola, te apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu

Policijska uprava primorsko-goranska i ove će godine, početkom rujna, odnosno s početkom nove školske godine početi s provođenjem aktivnosti u cilju zaštite djece u prometu. Radi se o već tradicionalnoj akciji „Djeca prijatelji u prometu“ koja se provodi još od 1995. godine. Dosadašnja iskustva pokazala su kako prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima itekako veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa.
 
Tijekom prošle školske godine na cestama Primorsko-goranske županije u prometnim nesrećama stradalo je 68 djece i to: 53 djeteta zadobila su lakše tjelesne povrede, 14 teške, dok je jedno dijete smrtno stradalo. Analizirajući navedene prometne nesreće s težim stradavanjima proizlazi da djeca nisu stradala na putu do škole ili vraćajući se iz škole.
 
Ove školske godine u 31 osnovnoj školi koliko ih ima na području Primorsko-goranske županije, u prvi razred krenuti će oko 2 300 djece, novih sudionika u prometu. Njih će policijski službenici tijekom 20-minutnih predavanja u školama upoznati sa opasnostima koje ih očekuju na putu od kuće do škole i natrag, prilikom čega će im podijeliti i prigodni promidžbeni materijal. 
           
Nadalje, policija će posebno u vrijeme početka i završetka nastave u školama pojačano nadzirati prilazne ceste, ulica i raskrižja u blizini škola kako bi se osigurao nesmetani dolazak i odlazak djece iz škola. Uz policijske službenike, na mjestima gdje su moguća stradavanja bit će i pripadnici Prometne jedinice mladeži (moguće i pripadnici školske prometne jedinice).
Iako je akcija prvenstveno preventivnoga karaktera, svakako se podrazumijeva da će se poduzeti i represivne mjere prema vozačima koji ne poštuju prednost pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima, sankcionirati vozači koji su nepropisno parkirali i zaustavili svoja vozila u zonama škola, ali i pojačati kontrola brzine kretanja vozila upravo u zonama kod škola.
 
Policija još jednom apelira na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na svim mjestima gdje se djeca kreću. Pozivamo i roditelje da kada dovoze svoju djecu vozilima u školu parkiraju vozila tako da ne ugrožavaju drugu djecu, a prilikom prelaska ceste da koriste obilježene pješačke prijelaze.


Stranica