Više o regiji

Slika kategorije/GRADINA.jpg
Osjetiti dah povijesti najbolje se može na starom trsatskom gradu kojega su još u XIII. stoljeću podigli hrvatski knezovi Frankopani. Nadomak srednjovjekovne Gradine, nalazi se i jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta - Svetište Gospe Trsatske, koje je već sedam stoljeća mjesto vjerskih i kulturnih događanja.
Na svom putu iz unutrašnjosti prema Jadranu, svoj prvi neposredni susret s morem doživi se upravo u Kostreni, smještenoj u uvali na istočnom rubu Rijeke. Ovo mjesto s višestoljetnom pomorskom tradicijom, poznato po brojnim šljunčanim i kamenim plažama, naseljeno je još od rimskog doba.
Dio energije, pa i povijesti grada Rijeke, kao da se odrazio i na susjedni Bakarski zaljev kojim dominiraju Bakar, drevni grad čiji se kaštel iz XVI. stoljeća sačuvao do danas, i Kraljevica s dvorcem-kaštelom Petra Zrinskog iz XVII. stoljeća. Još i danas u miru Bakarskog zaljeva živa su sjećanja na zlatno doba plovidbe na jedra kada je Bakar bio važno trgovačko, lučko i brodograđevno središte. U Bakarskom zaljevu danas stoje usamljene drevne tunere, visoke kose ljestve s kojih se pratilo gibanje riba u moru, kao slikoviti spomenici prošlih vremena.
U zaleđu grada Rijeke je Grobnišćina, područje na čijem je istočnom dijelu mjesto Čavle. Svojim zemljopisnim položajem to je ujedno i sjeverni cestovni ulaz u taj sjevernojadranski grad. Čavle postaje prvi putasredištem općine 1895. godine. U Gradu Grobniku nalazi se Kaštel građen na ranijim temeljima, jedna u nizu frankopanskih utvrdi građenih od 1225. godine nadalje. Na istočnom dijelu Grobničkog polja, koje legendom priča o boju s Tatarima 1242. godine, je i barokni dvorac Mayer iz 17. stoljeća. Na sjevernom dijelu ovog područja su Automotodrom, Zračna luka, a još sjevernije je i Zimski sportsko-rekreacijski centar "Platak". Općina Jelenje, smještena na samoj granici primorja i gorja, prostor je čiste, gotovo netaknute prirode. Rječina, koja ovdje protječe svojim izvorom i gornjim tokom, omiljeno je susretište ribiča i izletnika, a jedna od glavnih atrakcija jelenjskog kraja, svakako je i mlin u Martinovim Selu, jedan od posljednjih mlinova na Kvarneru.