VIDEO: Započela akcija izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke

  • Slika vijesti/Mina-mala.jpg
  • Slika
  • Slika

Ronioci specijalne policije provode aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana

FOTO: PU primorsko-goranska, Stožer CZ Grada Rijeke

Zvukom sirene jutros u 06.09 sati, označen je početak akcije izmještanja mine zaostale iz Drugog svjetskog rata koja se nalazi u riječkoj luci, a potom i njezine neutralizacije.
 
U tijeku su aktivnosti izmještanja mine i pripreme za njezino tegljenje na lokaciju na kojoj će biti neutralizirana, a koje provode ronioci specijalne policije MUP-a.  Po završetku ove faze, mina će biti otegljena na lokaciju neutralizacije.

Akcija se za sada odvija po planu. 

Video snimke mine zaostale iz Drugog svjetskog rata i pronađene u riječkoj luci možete pogledati i preuzeti na poveeznici https://we.tl/t-mepHszj3qz  .

Uoči početka samog postupka izmještanja i neutralizacije mine, radi mjera sigurnosti u potpunosti je evakuirano tzv. crveno područje odnosno poručje uz samu riječku luku. Radi o oko 500 osoba koje su većinom smještaj pronašle kod obitelji, prijatelja i slično, a 15-ak osoba smješteno je u riječkog Dvorani mladosti na Trsatu gdje su im pripremljeni ležajevi te okrepa.
 
Također, područje uz riječku luku zatvoreno je za sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet, a zatvoreni su i svi gospodarski objekti. Cestovni promet u gradu, odvija se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma. Zatvoreni su odnosno izmješteni i željeznički te autobusni kolodvor. 
 
Definirana je i tzv. "žuta zonu" za koju je izdana preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. "Žuta zona" obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.
 
Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je  najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u "žutoj zoni" da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.
 
Inače, cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.
 
Građani se pridržavaju danih uputa na čemu im se zahvaljujemo te ih pozivamo da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, i dalje pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.
 

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u "crvenoj" odnosno "žutoj" zoni, do kraja akcije 20. ožujka otvoren je telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, od 8-16 sati.
 

Stranica