Pojačan nadzor zimske opreme na zimskim dionicama, ali i drugih prekršaja

  • Slika PROMET/2020/zimske%20dionice%20(8)-mala.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policija će i dalje pojačano nadzirati ukupno stanje sigurnosti prometa na cestama, pa tako i poštivanje važeće obveze posjedovanja zimske opreme na „zimskim dionicama" u cilju prevencije nastanka prometnih nesreća

FOTO: PU primorsko-goranska

Jučer, 19. studenoga od 10 do 14 sati policijski službenici prometne policije na području Policijske uprave primorsko-goranske pojačano su nadzirali nepropisnu uporabu mobitela, korištenje sigurnosnog pojasa i davanje pokazivača smjera. Osim navedenoga na području  Policijskih postaja Delnice i Vrbovsko te Postaje prometne policije Rijeka pojačano je nadzirano i posjedovanje zimske opreme.
Naime, na području navedenih policijskih postaja nalaze se „zimske dionice“ na kojima je od 15. studenoga do 15. travnja iduće godine za sve vrste motornih vozila obvezno posjedovanje zimske opreme. Podsjećamo, zimske dionice na području ove Policijske uprave su:
   - A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7)
   - D3 Karlovac – Rijeka (D8) – tzv. stara cesta prema Karlovcu.
 
Tijekom četiri sata pojačanog nadzora policija je sveukupno kontrolirala 263 vozila, od čega najviše osobnih vozila – 229.  Sveukupno je zabilježeno počinjenje 95 prekršaja iz domene Zakon o sigurnosti prometa na cestama.
Tako je na „zimskim dionicama“ zaustavljeno šest vozača osobnih vozila koji nisu imali propisanu zimsku opremu, a koju su sukladno važećoj Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  na tim dionicama trebali imati bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika.
Od ostalih prekršaja, najviše je bilo prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa – ukupno 30, zatim 15 prekršaja nedavanja pokazivača smjera (žmigavca), 13 prekršaja vožnje bez upaljenih dnevnih ili kratkih svjetala te devet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.
Isto tako, zabilježena su i dva prekršaja isteka prometne dozvole, po jedan prekršaj prekoračenja brzine, vožnje pod utjecajem alkohola, prije stjecanja prava na upravljanje određenom kategorijom vozila te još 17 različitih prometnih prekršaja.
Počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno važećim zakonskim odredbama, a policija i ovom prilikom poziva sve sudionike u prometu, posebice vozače da se dosljedno pridržavaju prometnih pravila i propisa.
Policija će i dalje pojačano nadzirati ukupno stanje sigurnosti prometa na cestama, pa tako i poštivanje važeće obveze posjedovanja zimske opreme na „zimskim dionicama“. Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tone podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima (ili M+S) ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila 4 mm i lancima za snijeg (pripravnim za postavljanje na pogonske kotače).

Stranica