Oprezno u prometu i čuvajte svoje stvari!

Slika /A%20Nove%20Fotke/kolone%20vozila.jpg

Hodočasnicima želimo da sretno stignu do svetišta, a vozačima sigurnu i ugodnu vožnju!

FOTO. ilustracija

Tijekom vikenda i blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak 15. kolovoza na  području Policijske uprave primorsko-goranske očekuje se pojačan promet putnika i vozila.
 
Pojačan promet i gužve na prometnicama i graničnim prijelazima, za očekivati je dodatno i na sam blagdan Velike Gospe, kada će brojni vjernici hodočasti u marijanska svetišta, pa tako i u Svetište Majke Božje Trsatske.  
 
Stoga će narednih dana policijski službenici pojačano nadzirati stanje sigurnosti prometa na cestama te poduzimati preventivne, ali i represivne mjere i radnje radi zaštite sudionika u prometu. 
 
Osim na prometnicama u pravcu marijanskih svetišta, pojačan promet se očekuje i na autocestama te policija poziva vozače na strpljenje i strogo poštivanje prometnih propisa: ograničenja brzine, korištenja sigurnosnog pojasa, nekorištenja mobitela za vrijeme vožnje, ne konzumiranja alkoholnih pića i drugo.
Policija podsjeća i upozorava na strogu zabranu kretanja zaustavnom trakom, potrebu održavanja potrebne udaljenosti od vozila ispred i korištenje lijeve prometne trake autoceste isključivo za pretjecanje.
 
U ponedjeljak, na blagdan Velike Gospe predviđa se da će građani na hodočašća  krenuti osobnim vozilima, autobusima ili pješice u ranijim jutarnjim satima, dok se povratak hodočasnika predviđa u poslijepodnevnim i večernjim satima.
 
Stoga,  policija savjetuje vozače da tijekom noći i ranojutarnjih sati obrate pozornost na pješake na cestama, a pješake da zbog svoje sigurnosti poštuju pravila kretanja pločnikom ili uz krajnji rub ceste i da koriste reflektirajuće prsluke kako bi ih vozači mogli lakše uočiti.
 
Na blagdan Velike Gospe na području Trsata u Rijeci od 6 do 22 sata na snazi je preregulacija prometa, a za dolazak do svetišta preporuča se korištenje javnog gradskog prijevoza.

Osim pojačanog opreza u prometu, građanima-hodočasnicima i turistima  savjetujemo poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite. Kako se predstojećih dana očekuju gužve i okupljanje većeg broja ljudi na javnim mjestima, posebno upozoravamo na moguće džepne krađe i provale u vozila.  
 
Da bi smanjili mogućnost počinjenja ovih vrsta kaznenih djela preporučamo pripaziti na novčanike npr. ne držati ih u stražnjem džepu, otvorenoj torbi, ruksaku na leđima i slično.
 
Isto tako,  preporučamo ne ostavljati u vozilima svoje osobne stvari (torbice, novčanike, mobitele), već ih ponijeti sa sobom ili ostaviti na mjestima koja nisu lako uočljiva drugim osobama.
 
Više korisnih savjeta može se pronaći na poveznicama  džepne krađe i provale u vozila .
 
Još jednom pozivamo sve sudionike u prometu da svojim odgovornim ponašanjem pridonesu većoj sigurnosti prometa na cestama - hodočasnicima želimo da sretno stignu do svetišta, a vozačima sigurnu i ugodnu vožnju!

Stranica