Najveća serijska zapljena droge kokain na hrvatskom području

  • Slika vijesti/2023/Kokain-luka.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Unatrag godinu dana, gotovo 900 kilograma kokaina zaplijenjeno je u luci Rijeka u kontejnerskom prometu

FOTO: MUP RH

U Ravnateljstvu policije danas, 7. lipnja, na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati serijske zapljene većih količina kokaina. Riječ je o višemjesečnoj zajedničkoj akciji policije i carine u riječkoj luci, a rezultate su predstavili načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Mario Kovač, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad te iz Carinske uprave pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka Andrej Franulović i pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Predrag Juratovac.
 
Na samom početku načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač istaknuo je kako su zapljene hrvatske policije i carine u proteklih par mjeseci uistinu impresivne:
 
„Čak i pojedinačno gledajući, neke od tih zapljena, spadaju u kategoriju desetak najvećih zapljena koje su ostvarene u Hrvatskoj. Međutim, s obzirom da su ostvarene u jednom kratkom vremenskom periodu u odnosu na ovu vrstu kriminaliteta, možemo ih sagledavati kumulativno kroz jednu cjelinu i tada možemo reći da je ovo, kad govorimo o masi zapljene kokaina, najveća zapljena u povijesti hrvatskih snaga za provedbu zakona, odnosno policije i carine“.
 
U cjelovitoj zapljeni ukupno je zaplijenjeno 745 kilograma droge kokain procijenjene vrijednosti više od 20 milijuna eura.
 
Pomoćnik ravnatelja za Sektor za mobilne jedinice Carinske uprave Predrag Juratovac izjavio je kako je tijekom veljače, ožujka, travnja i svibnja u suradnji sa policijskim službenicima, Carinska uprava provela redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droga. Naglasak je bio vezan uz promet kontejnera koji dolaze u luku Rijeka.
 
„Obavili smo pet konkretnih provjera uz uporabu službenog psa i sa tehničkim sredstvima s kojima raspolažu policijski službenici i službenici Carinske uprave. Veliki doprinos u otkrivanju ovih zapljena dao je službeni pas. Pregledom kontejnera, uz uporabu psa, koji je pokazao interes na određenim dijelovima kontejnera i nakon toga carinski službenici na mjestu koje označio službeni pas, uklonili su metalnu oblogu i iza nje uočili sadržaj koju se tu ne bi trebao nalaziti, ali koji je po svojem obliku i strukturi bio istovjetan paketima koji se uobičajeno koriste prilikom krijumčarenja droga. Obaviješteno je nadležno Državno odvjetništvo i zaključno mogu reći da ovo nije kraj, da se i dalje provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istraživanja“, naglasio je Juratovac.
 
Pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka Andrej Franulović izjavio je kako se radilo o operativnoj akciji profiliranja rizika: 
 
„Po određenim profilima odvajaju se pojedini suspektni kontejneri koji moraju proći neke od vrsta provjere, odnosno iskrcaja ili samo otvaranja kontejnera“. 
 
Pošiljke stižu iz različitih država Južne Amerike, a Kolumbija, Bolivija i Peru su najveći proizvođači. Droga se krijumčari iz svih značajnijih luka koje se nalaze na moru, ova pošiljka nije došla iz jedne luke, ima više točki pretovara, a što se trasa, odnosno ruta prema Europi tiče, organizirane kriminalne skupine izvade kokain tamo gdje procijene da im je to najsigurnije.
 
Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad rekao je kako je, unatrag godinu dana,  gotovo 900 kilograma kokaina zaplijenjeno u luci Rijeka u kontejnerskom prometu:
 
„Riječ je o kokainu visoke čistoće, ovisno o pošiljci čistoća je između 80 i 90 posto. Radi se o vrijednosti kokaina na veliko od preko 20 milijuna eura, međutim on kad krene u uličnu prodaju i počne se miješati, povećava se masa puta pet pa možete zamisliti kolika je to količina droge i koji je ovo udarac organiziranim kriminalnim skupinama koji smo nanijeli u našem graničnom radu“.
 
Također, načelnik Brnad je istaknuo kako je rad cjelokupne hrvatske policije prepoznat i od strane međunarodnih faktora koji nas drže kao pouzdanog i stručnog partnera u provođenju kriminalističkih istraživanja ove vrste organiziranog kriminaliteta.
 
„Prije nekoliko mjeseci su u luci Rijeka bili časnici FRONTEX-a, EMPACT-a i EUROPOL-a i upravo su teme bili načini rada i metodologija rada u otkrivanju ovakvih pošiljki kokaina“, dodao je Brnad. 
 
Načelnik Kovač podsjetio je kako je hrvatska policija sudjelovala u međunarodnim kriminalističkim istraživanjima u kojima su ostvarene i veće zapljene, međutim ostvarene su van teritorija Republike Hrvatske:
 
„Prije svega mislim na operativnu akciju „Familia“ iz 2019. godine, koju smo mi kao hrvatski MUP vodili, u sklopu koje je u Švicarskoj zaplijenjeno nešto više od 600 kilograma kokaina, dok je u Hong Kongu u istoj akciji zaplijenjeno oko 440 kilograma kokaina. Spomenuo bih i operativnu akciju „Falkuša“, u kojoj smo uz Španjolce bili sudionici i gdje je zaplijenjeno oko 980 kilograma kokaina“.
 
Uloga koju Ravnateljstvo policije, odnosno Uprava kriminalističke policije, ima u ovakvim i sličnim slučajevima je koordinacijske prirode.
 
„Temeljem kriminalističkih istraživanja koje provedemo u državi, temeljem operativnih informacija koje prikupimo, temeljem podataka koje dobijemo kroz međunarodnu razinu, kolege iz Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a rade određene profile rizika koje dostavljaju našim policijskim snagama na terenu i one im zapravo služe kao nekakva pomoć ili smjernica u radu. Istu profilaciju rade i kolege iz Carinske uprave. Isključiva zasluga za ovaj odličan uspjeh ide operativcima na terenu i njihovim neposrednim rukovoditeljima. Posebno sam zadovoljan činjenicom da su različita tijela, različitih ministarstava kroz jednu sinergiju i zajedničko djelovanje polučili odličan rezultat. Još jednom smo dokazali da smo kao snage sigurnosti spremni odgovoriti na izuzetno komplicirane sigurnosne izazove što ovakav vid organiziranog kriminala definitivno je“, zaključio je načelnik Kovač. 


Stranica