​Korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji- u mjesec dana nadzora evidentirano 399 prekršaja vozača i putnika

Slika /A%20Nove%20Fotke/Pojas-auto.jpg

Sve vozače i putnike pozivamo na odgovorno ponašanje te obvezno korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji, prvenstveno s ciljem njihove sigurnosti jer pojas spašava život, ali i na poštivanja zakonskih propisa    

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici prometne policije su tijekom rujna uz brojne ostale aktivnosti u prometu provodili i ciljanu preventivno-represivnu akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa. Tako je u akciji na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske pregledano 2311 osoba i evidentirano pri tome 399 prekršaja vozača i putnika koji u vožnji nisu koristili obvezni sigurnosni pojas.
Od tog broja je kod 287 vozača osobnog vozila utvrđen prekršaj i 15 putnika u tim vozilima, kao i kod 94 vozača teretnih vozila i u njima dva putnika, koji su zatečeni u vožnji bez sigurnosnog pojasa na prednjim sjedalima. Osim njih, na stražnjem sjedalu u osobnom vozilu zatečeno je i jedno dijete koji nije bilo propisno vezano sigurnosnim pojasom.
Što se tiče broja kontroliranih vozača, njih 1387 vozača je bilo u osobnim vozilima, 247 je vozača teretnih vozila, 16 vozača autobusa te 57 vozača ostalih vozila. Uz navedene vozače je i kontrolirano 553 putnika u osobnim vozilima, kao i 17 u teretnim, a 31 u autobusima i tri u ostalim vozilima, odnosno ukupno 604 putnika. Kako bi se ostvario veći stupanj sigurnosti u prometu, policija će i u idućim mjesecima provoditi ovakve preventivno-represivne aktivnosti.
Sve vozače i putnike pozivamo i ovim putem na odgovorno ponašanje te obvezno korištenje sigurnosnog pojasa u vožnji vozilima koja u sjedalima imaju tvornički ugrađen sigurnosni pojas, prvenstveno s ciljem njihove sigurnosti jer pojas spašava život, ali i zbog poštivanja zakonskih propisa.
 
Napominjemo da prema evidencijama MUP-a u prvih šest mjeseci ove godine, od 55 osoba koje su poginule u osobnim automobilima, njih 31 ili 56,4 posto nije koristilo sigurnosni pojas. Inače, odredbama čl. 163. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od 1000 kuna za vozača, kao i putnika, koji tijekom vožnje ne koriste sigurnosni pojas.

Stranica