Preventivne aktivnosti za sigurnost u turizmu

Slika /Prevencija/2019/DT-PREV-KRK-8.11..jpg

Zajedničkim aktivnostima policijske prevencije i civilne zaštite educirani su turistički djelatnici u Krku, a s ciljem veće sigurnosti u turizmu 

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Područnim odjelom civilne zaštite Rijeka te JVP Krk proteklih je dana organizirao preventivne aktivnosti na temu sigurnosti u turizmu.
 
Za turističke djelatnike, kao i predstavnike gradova i općina s otoka Krka, u  prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka predavanje na temu „Sigurnost s određenih aspekata policijskih poslova“ održao je policijski službenik Dario Tonković.
Tijekom predavanja turističke djelatnike je upoznao s elementima  prevencije imovinskog kriminaliteta, s posebnim osvrtom na akciju Turs koja se od 2006. godine provodi na području priobalnih policijskih uprava u cilju podizanja sigurnosti kroz prevenciju počinjenja kaznenih djela i prekršaja, te poduzimanja pojačanih mjera u prometu i na granici.
 
Osim spomenutog, predavanja su održali i predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka te Područnog ureda civilne zaštite Rijeka.



Tako su Dinko Petrov, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krka i njegov zamjenik Goran Grubišić, informirali prisutne o načinu provedbe vježbe evakuacije, spašavanja i gašenja požara s primjerima iz prakse, s naglaskom na plan evakuacije, te važnosti instalacije sustava vatrodojave i  evakuacije u hotelima i drugim turističkim objektima.
Iz Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, voditeljica Službe za prevenciju i pripravnost Lenjinka Juričić Mamilović , pojasnila je ustrojstvo sustava civilne zaštite, kao i predstavila aktivnosti koje redovno i izvanredno djelatnici PUCZ Rijeka svakodnevno provode. Kroz predavanja su spomenute i obaveze turističkih tvrtki koje u sklopu svojih objekata-  hotela, autokampova, motela ili hotelskih naselja- trebaju provoditi mjere zaštite u okviru Provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini.
 
U predavanjima su se i ponovili rezultati analize dosadašnjih zbivanja u turizmu s projekcijom onih koja dolaze. Naime, mnogi analitičari kod nas i u svijetu naglašavaju kako niti jedna zemlja koja se želi baviti turizmom ne može imati koristi od te gospodarske grane, ako paralelno s turizmom ne razvija i sigurnost kao sastavni dio standardne turističke ponude.
S toga je zaključeno da održavanje i unapređenje slike o sigurnoj destinaciji nije posao samo policije već i svih onih koji na bilo koji način dolaze u kontakt s turistima za vrijeme njihova boravka na našem području. Upravo zato velik značaj imaju ovakve preventivne aktivnosti kako bi se educirali svi subjekti koji pružaju usluge u turizmu u cilju što bolje zaštite gostiju od neželjenih posljedica.
 

Stranica