Oprezno u poslovanju putem interneta!

Materijalna šteta procjenjuje se na oko 21 100 eura

FOTO: Ilustracija

Policija je u posljednjih nekoliko dana zaprimila kaznene prijave o počinjenju kaznenih djela računalnih prijevara na štetu dvojice hrvatskih državljana u dobi od 46 i 62 godine.

Naime, 62-godišnjak je tijekom listopada s različitih telefonskih brojeva zaprimio više poziva od muške osobe koja mu se predstavila kao djelatnik tvrtke koja se bavi kripto valutama te da može podignuti određeni novčani iznos, ali prethodno da mora instalirati aplikaciju na mobitelu što je i učinio. Ubrzo je primijetio da s njegovog tekućeg računa nedostaje novac te je događaj prijavio policiji.

Osim toga, oštećeni 46-godišnjak je u listopadu zaprimio telefonski poziv nepoznate muške osobe te mu je rečeno da mora zatvoriti račun od kripto valuta te prebaciti novac na privatni račun. Putem elektronske pošte dostavljena mu je poveznica za navodnu isplatu novca te je također prema uputi instalirao mobilnu aplikaciju. Nakon toga, uvidom u stanje svog tekućeg računa primijetio je da nedostaje novac.

Materijalna šteta procjenjuje se na oko 21 100 eura.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da svakako provjere brojeve mobitela i adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

Građane pozivamo na oprez i upućujemo na savjete o zaštiti koje mogu pronaći u projektu MUP-a  web heroj. ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA.
 
 

Priopćenja