PU primorsko-goranska sudjelovala u projektu OŠ Čavle „Sigurna djeca“

Kroz predstavljanje policijskog posla i opreme, učenici su upoznati i s kampanjom Postani policajac/policajka   

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Osnovna škola Čavle već tradicionalno s vanjskim suradnicima organizira multidisciplinarni dan Sigurna djeca i na ovako jedinstven način kroz brojne aktivnosti djeca spoznaju svijet oko sebe.
 
Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske su i ove godine sudjelovali na edukativnoj manifestaciji gdje su se družili s učenicima, educirali ih i promovirali kampanju "Postani policajac/policajka".

Tako je policijska službenica za prevenciju iz Ureda načelnika PU održala predavanja o elektroničkom nasilju učenicima petog, šestog, sedmog i osmog razreda. Time je oko 80 učenika upoznato s problematikom vršnjačkog nasilja, s posebnim naglaskom na elektroničko nasilje, budući da se njihova međusobna komunikacija i komunikacija s drugima najviše odvija putem interneta. U predavanjima su istaknute opasnosti kojih moraju biti svjesni dok koriste internet, a kroz primjere iz prakse učenici su saznali sve oblike elektroničkog nasilja, kao i sankcije koje slijede počiniteljima.

Pri tome je posebno izdvojila postupke koji se smatraju elementima elektroničkog nasilja, kao primjerice, ponavljano slanje uznemiravajućih poruka, njihovo objavljivanje široj publici često na društvenim mrežama, prijetnje putem interneta, širenje laži o određenoj osobi, mijenjanje nečijih  fotografija na internetu, korištenje tuđeg ili lažnog profila.
 
Kroz razgovor s učenicima policijska službenica je podsjetila i na ulogu promatrača prema žrtvi u virtualnom svijetu koja je puno teža u odnosu na obično vršnjačko nasilje. Učenike se upozorilo i na opasnosti tzv „sextinga“, odnosno, slanja seksualno eksplicitinih fotografija i poruka. 
Pozvala ih je da prijave svaki oblik nasilja nastavniku ili stručnim suradnicima u školi (pedagogu ili psihologu) te svakako roditeljima, s kojima mogu doći u najbližu policijsku postaju ili nazvati policiju na 192. Nasilje se može prijaviti i putem aplikacije MUP-a „Red button“.
 
Uz predavanja, na manifestaciji je organiziran i info punkt prevencije gdje su učenici imali priliku od policijskih službenika dobiti odgovore na brojna pitanja, a i upoznati se s poslovima policije te pravilima ponašanja na sportskim događajima. Družeći se s policajcima dobili su i edukativno-propagandne materijale: letke „Budi navijač, ne razbijač“, magnete „Policajac moj prijatelj“, brošuru "Postani policajac/policajka" i druge korisne predmete.
 
Učenici su uz navedeno imali priliku razgledati i izloženo policijsko vozilo te različitu opremu koju policijski službenici koriste u svakodnevnim postupcima, a kako bi mogli pobliže upoznati se sa zanimanjem policajca.  
 
U manifestaciji osim Policijske uprave primorsko-goranske sudjelovali su i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite-Područnog ureda Civilne zaštite Rijeka koji su tom prigodom prezentirali sustav Civilne zaštite i dvije edukativne igre.
 
U predstavljanju aktivnosti pridružili su se i pripadnici DVD Čavle, studenti i djelatnici nekoliko fakulteta Sveučilišta u Rijeci, zatim Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskoga primorja, Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Zavod za javno zdravstvo PGŽ-e, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Institut za popularizaciju znanosti, volonteri udruge Zelena oaza, Udruga FABLAB, Centar tehničke kulture Rijeka, Udruga Hrvatsko interdisciplinarno društvo, kao i učenici Građevinsko tehničke škole Rijeka, Pomorske škole Bakar i Ugostiteljske škole Opatija.  
 
Inače, projekt Multidisciplinarni dan „Sigurna djeca“ posvećen je znanosti, ekologiji i održivom razvoju, kao i prevenciji, zaštiti i spašavanju.
Djelatnici OŠ Čavle organiziraju ovu manifestaciju s ciljem razvijanja pozitivnih stavova kod učenika prema zdravlju i zdravim navikama života, kulturi življenja, kao i prirodi i ekologiji, ali i zaštiti, spašavanju te (samo)pomoći u slučaju opasnosti.
 

Stranica