​Visokoškolskoj ustanovi prouzročili materijalnu štetu od 384.000 eura

Desetero osumnjičenika je kazneno prijavljeno za počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.
 
Kriminalističkim istraživanjem je naime utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave.
 
Za ista kaznena djela osumnjičeno je i šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana, starosti od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s 48-godišnjakom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.
 
Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura.
   
Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela.

Stranica